Kosárlabda: az utolsó pillanatban veszített a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kecskeméti KSE otthonában lépett pályára edzőmeccsen szombaton a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Az NB I/A újonca kikapott, de nem játszott alárendelt szerepet. Egy hét múlva már tétre megy a harc Pakson.

Nemrégiben a kiskunfélegyházi Malom Kupán már mérték össze erejüket a felek, akkor 86-66-ra győzött a Kecskemét, elsősorban az NB I/B bajnokának szörnyen sikerült utolsó tíz perce miatt.

Ezúttal mindkét csapat tartalékosan állt föl, hiszen a hazaiaknál a válogatott irányító, Wittmann Krisztián nem léphetett pályára betegsége miatt, míg a Tisza-partiaknál Tanács Attila (térdsérülés) és Drahos Gábor (a felesége éppen most szül) játékára nem számíthatott a szakvezetés.

Az első kosarat a kecskemétiek szerezték, majd a szegediek percei következtek: az első negyedben remek teljesítménnyel rukkoltak elő Fodor Péter tanítványai. A 4. percben 8-4-re vezettek, majd 15-10-re, 18-12-re, sőt, Nyilas István hármasával 21-12-re húztak el. A végén a Szeged elrontott egy támadást, s LaGrange két hibátlan büntetőjével 21-14-re végződött a nyitó felvonás.

A második negyed elején sajnos elrontották a vendégek, alig egy perc alatt 21-20-ra zárkózott Sztojan Ivkovics alakulata, a 15. percben pedig már 25-25-öt mutatott az eredményjelző. Ebben a periódusban a hazai triplák is ültek, a horvát Orsulic kettőt is jegyzett, s fáradni tűntek a “létszámhiányos” látogatók. Különösen rosszul érintette a Szegedet, hogy Bryson McKenzie-t a 15. percben a harmadik faultja után le kellett ültetni. A kecskemétiek forgatták magas embereiket, míg Fodor Péternek nemigen maradt variációs lehetősége. Már hat ponttal is mentek a Bács megyeiek, de slusszpoénként Kiss Zsolt hintett két trojkát, így 37-37-tel vonultak öltözőbe a csapatok.
Az első félidőben a hazaiak 35, a vendégek 45 százalékkal dobtak a mezőnyből, s a lepattanócsatában is 23-17-re Nyilasék vezettek. Hogy mégsem a Szedeák vezetett, azt egyebek mellett a 12 eladott labda okozta (a hazaiak 4-nél tartottak ekkor).

A szünet után a Kecskemét ébredt hamarabb (41-37), ám ezt követően ismét Vidáék akarata érvényesült, sikerült elhúzniuk a szegedieknek: 44-41-re, majd Kiss Zsolt hármasával 57-50-re is vezettek, a negyed 57-52-vel zárult. McKenzie és Kiss remekelt ebben a szakaszban. Türelmesen és okosan támadtak az újonc játékosai, meg tudták játszani az amerikai középjátékost, aki vagy kosarat szerzett, vagy faultot harcolt ki. Ami viszont gondot okozott: McKenzie és Nebojsa Dukics ellen is befújták a negyedik személyi hibát.

A záró felvonásban tovább fokozta a tempót a Fodor-gárda: Nyilas triplájával 60-52-re, majd három és fél perccel a vége előtt 68-58-ra is ment a Szedeák. Nem adták azonban föl Orsulicék, kapaszkodott a Kecskemét. Dukics két sikeres büntetőjével még 72-67-re sikerült ellépni, ám utána LaGrange betörésből tudott eredményes lenni, majd a szerb Siriscevic vágott két hármast (a másodikat ráadásul faulttal együtt), így 76-72-re már a Kecskemét vezetett. Természetesen a Tisza-partiak sem hagyták annyiban, miért is tették volna! Vida Máté elhelyezett a gyűrűben két büntetőt, majd 19 másodperccel a vége előtt az amerikai Rubin ziccert értékesített, így 76-76-ra alakult az állás. Nem maradt azonban meg a döntetlen, hiszen Siriscevic az utolsó másodpercben – vagy talán már azon is túl… – felemelt egy duplát, ami sikeresnek is bizonyult, így 78-76-re győzött a Kecskemét.

Érdekesség, hogy a hazaiak tizennyolccal többet dobtak kosárra (dobószázalék: 38-46), miközben a vendégek öttel több lepattanót csíptek el (32-37; Dukics: 10, McKenzie 8, Nyilas: 5). Sajnos azonban jóval több labdát adtunk el (21-11), ez pedig visszaütött. Mindent egybevetve azonban nagyszerűen küzdött, s biztató teljesítménnyel rukkolt elő a szegedi együttes.

A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák több edzőmeccset már nem játszik az október 9-i paksi bajnoki rajtig.

Felkészülési kosárlabda-mérkőzésen:

Kecskeméti KSE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 78-76 (14-21, 23-16, 15-20, 26-19). Kecskemét. Vezette: Király, Cziffra, Győrffy.
Kecskemét: LaGrange 11, Csabay 10, Dénes 5/3, Orsulic 13/6, Bencze 6. Csere: Csorvási 7, Siriscevic 20/9, Lakatos 6/3.
Szeged: Vida 10, Kiss 15/9, Rubin 12, Dukics 14, McKenzie 16. Csere: Nyilas 9/6, Molnár M., Simándi, Mészáros. Vezetőedző: Fodor Péter.

Fodor Péter: “Akadtak kifejezetten jó periódusaink ezen a mérkőzésen. Összességében azonban viszont csak magunknak köszönhetjük, hogy elszalasztottuk a győzelmi esélyt.”

Előző sztori

Nyilvános szemlén az LMP szegedi programja

Következő sztori

Nemzetközi kórusdíjat nyert a Bartók Béla Női Kar