Közélet

Két tűz között a szegedi LMP

Két tűz között a szegedi LMP

2010. október 26., kedd
Két tűz között a szegedi LMP

A párt nem szól bele a hatalmi harcba

Holnap szavaz a szegedi közgyűlés a régi szervezeti és működési szabályzatról. Az már látszik, hogy hatalmi harcba torkollott a két nagy párt közötti vita. A jelenlegi szabályozás elképesztő túlsúlyt biztosít a polgármesternek a döntéshozatalban, míg az új, egységes szerkezetben benyújtott SZMSZ a Fidesznek adná meg ugyanezt, vagy legalábbis hasonló túlhatalmat. Ebből adódóan az LMP rendkívül nehéz helyzetbe kerül.

Ha kivonul a szavazásról, mondván, ez hatalmi harc, akkor leteszi valaki mellett a voksát, ha igennel vagy nemmel szavaz, esetleg tartózkodik, ugyancsak színt vall. A párt ezért azt találta ki, hogy nem szól bele a hatalmi harcba, hanem olyan SZMSZ-módosító javaslatot terjeszt elő, amely a közgyűlés külső demokratikus kontrollját igyekszik elősegíteni.

Málovics György

, az LMP vezető politikusa sajtótájékoztatón ismertette javaslataikat, amelyek elsősorban arra irányulnak, hogy megnehezítsék a zárt ülés elrendelését, azt ugyanis név szerinti szavazáshoz kötnék. A zárt ülések a korrupció melegágyai, ugyanakkor bizonyos esetekben indokoltak, erre az önkormányzati törvény is lehetőséget ad. Éppen azért, hogy a köz számára is kiderüljön, melyik képviselő rendelkezik „zárt ülés mániával”, név szerinti szavazáshoz kötnék ezek elrendelését. Az LMP 7-ről 14 napra növelné azt a periódust, amikor az előterjesztések felkerülnek a város honlapjára. Így a képviselőknek és az állampolgároknak kétszer annyi idő állna a rendelkezésükre, hogy véleményezzék a közgyűlésre beérkező előterjesztéseket. A párt a kommunikációs tér megváltoztatását is szükségesnek tartja, mert az jelenleg a polgármesterre van szabva. Nagymértékben leszabályozták a frakciókat és a frakcióval nem rendelkező képviselőcsoportok kommunikációs lehetőségeit, mindenkinek egy-egy felszólalási lehetősége van, miközben a polgármester gyakorlatilag a vita kezdetekor lezárhatja a disputát, míg ő maga annyit beszélhet, amennyit csak akar, és az összegzés joga is őt illeti meg. „Meggyőződésünk, hogy a demokráciát az szolgálja, ha a kommunikációs tér ki van egyenlítve” - fogalmazott Málovics.

A politikus végezetül ismertette talán legérdemibb javaslatukat, amely arra irányul, hogy létrehozzanak egy hirdetőtábla-rendszert Szeged különböző pontjain, minden városrészben. Amikor nagyberuházások kezdődnek városunkban, tehát építési szabályzatot, szabályozási tervet kell módosítani vagy településrendezési szerződést kötni a városnak, akkor 180 nappal korábban ezeket az információkat ki kellene függeszteni a táblákra, hogy a polgárok is tájékozódjanak, legyen alkalmuk véleményezni a projektek. Negyvenöt nap után egyeztető fórumot hívnának össze, amelyen dokumentálnák a beérkező állampolgári észrevételeket. A párt így próbálná meg kiküszöbölni, hogy az építési törvény és a kiemelt kormányzati támogatású beruházásokra vonatkozó szabályozás lehetőségeivel visszaélve az emberek feje fölött szülessenek meg a Szeged jövőjét legnagyobb mértékben befolyásoló döntések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.