Kultúra

Juhász Gyula-relikviák a költő egy titkolt szerelmétől?

Juhász Gyula-relikviák a költő egy titkolt szerelmétől?

2010. október 3., vasárnap
Juhász Gyula-relikviák a költő egy titkolt szerelmétől?
A Somogyi-könyvtár egyik legértékesebb különgyűjteménye a Kilényi-gyűjtemény, amely egyben az ország egyik leggazdagabb Juhász Gyula-közgyűjteménye is egy olyan hölgy hagyatékából, akihez talán gyengéd szálak fűzhették a költőt. Páratlanul sokszínű nemcsak tematikailag, de dokumentumtípusok szempontjából is a kollekció, amely a költő életművét, költészetét és magánéletét is bemutatja kéziratokkal, lapkivágatokkal, dedikált kötetekkel, kritikákkal, fényképekkel, az egész életét végigkísérő dokumentumokkal. A Kilényi-gyűjtemény elsősorban a kutatók körében ismert 1962 – a Somogyi-könyvtárba kerülése – óta, az akkor még készülő Juhász Gyula kritikai kiadás szerkesztői számára az egyik alapforrás volt.

A 19 éves rajongó

A gyűjtemény névadója Kilényi Irma (1891–1944), Juhász Gyula önkéntes titkára, „titoknoka” volt, aki mindössze 19 éves korában zongora- és franciatanárnőként, meg persze „rajongóként” jelentkezett a költőnél egy levélben, majd egy év múlva önkéntes titkárául szegődött, egészen a költő haláláig. Egész életében gyűjtötte a Juhász Gyuláról szóló dokumentumokat, költészetével, életével kapcsolatos relikviákat. Így írt Juhász Gyula 15 évesen – mutatta Nyilas Péter könyvtáros a költő egyik zsengéjének, a Tövisek és rózsák címet viselő kis versciklus kockás papírra írt kéziratát. Egy másik, ceruzás kéziratos költemény jobb felső sarkába egy önkarikatúrát rajzolt a szegedi poéta. A fotógyűjtemény legszebb és legértékesebb darabjai között pedig a szegedi Bäck Manci fotóműtermében készült sorozatot is megtaláljuk.

Szeretett titoknok – titkos szerelem?

Kilényi Irmával a költő egész életében élénk levelezésben és szoros kapcsolatban állt, barátok, ismerősök szerint valamiféle titkos szerelem is összefűzte őket, de ők ezt kölcsönösen tagadták. Juhász Gyula múzsái között azonban mégis felfedezni vélhetjük a „kedves titkár” alakját. Közeli kapcsolatukat jelzi emellett például egy papírszalvétára írt éttermi levelezés, vagy egy névjegykártya, amelyen üzenetet hagyott a költő Kilényi Irmának. Gazdag anyagot találhatunk a gyűjteményben Juhász Gyula múzsáiról. A híres Anna-szerelem dokumentumai között olvasható a ciklus leghíresebb költeményének, az „Anna örök”-nek kéziratos másolata. Sárvári Anna, Eőrsi Júlia, Zöldi Vilma, Tamás Anna, Étsy Emília és még sorolhatnánk a színésznők – és egyben a múzsák – fényképeit a gyűjteményben.

Halotti maszkkal, szemben a halállal

Étsy Emília személye azért is érdekes, mert később ő lett Rapaport Sámuel pszichológus felesége, aki József Attilát is kezelte neurózisa korai szakaszában. Köztudomású egyébként, hogy a fiatal költő első kötete elé Juhász Gyula írt meleg hangú előszót, a gyűjteményben pedig egy József Attilának címzett levél is szerepel - tudtuk meg Nyilas Pétertől. Az újságkivágatok között megtaláljuk a Délmagyarország 1937. április 7-i számát, ahol a lap címoldalon hozza Juhász Gyula halálhírét. Ehhez a nekrológhoz Juhász Gyula azon fiatal képe került, mikor még Beethoven halotti maszkjával – mintegy kacérkodva a halállal – fényképeztette magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.