JP Morgan: 2016-ra lehet magyar euró

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege befektetőknek csütörtökön kiadott havi konvergencia-helyzetértékelésében megerősítette azt a várakozását, hogy Magyarország 2016-ban, Lengyelország és Csehország 2017-ben, Románia pedig 2018-ban válhat az euróövezet tagjává – olvasható a HVG honlapján.

A ház ennél hamarabb, 2014-ben vagy 2015-ben számít Litvánia, Lettország és Bulgária valutauniós felvételére. A JP Morgan elemzése szerint közép-európaiak euró csatlakozási időpontja erőteljesen függ az európai ciklikus fellendüléstől, mivel a cég szakértői “szoros korrelációt” látnak az európai üzleti ciklus és a maastrichti felvételi előírások teljesíthetősége között. Így egy gyenge euróövezeti fellendülés, vagy éppen egy kettős mélypontú recesszió kialakulása jelenti a valutauniós csatlakozás esetleges még további csúszásának fő kockázatát – áll az elemzésben.

A kockázatok azonban “nem érnek véget” az üzleti ciklussal: nemrégiben elhangzottak olyan javaslatok, hogy szigorúbban kellene alkalmazni a GDP-arányos államadósság-rátára meghatározott 60 százalékos felső tűréshatárt, ami például Magyarország euróövezeti csatlakozási törekvései szempontjából lehet kedvezőtlen – vélekednek a JP Morgan citybeli elemzői.

További részleteket a HVG honlapján olvashat.

Előző sztori

Súlyos baleset Sándorfalvánál + FOTÓK

Következő sztori

Péntek: Aida másképp