Iszapömlés – Egyre több cég, intézmény, önkormányzat lép a támogatók táborába

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre többen, a többi között önkormányzat, színház, együttes és focicsapat ajánlja fel anyagi vagy egyéb támogatását a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére, de rengetegen tárcsázzák a segélyvonalakat is.

Alig egy hét alatt közel 145 millió forint gyűlt össze a 1749-es segélyvonalon, ami több mint 700 ezer hívást és sms-t jelent – közölte Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága kommunikációs vezetője az MTI-vel. Minden, október 5-től a segélyvonalra érkező hívás és szöveges üzenet teljes, 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül a bajba jutottak megsegítésére fordítják.
A 1752-es Nemzeti Segélyvonal aktuális állása szerint kedd délután 17 óráig 700 ezer 148 segíteni szándékozó hívta a vonalat, az eddig már megérkezett banki befizetések összesen 30 millió 742 ezer 549 forintot jelentenek – olvashatók az adatok a www.nsv.hu oldalon.
Három kolontári családot támogat 500-500 ezer forinttal Zugló Önkormányzata, majd egy éven keresztül havi 300-300 ezer forint támogatást is biztosít. A 3 család kiválasztásához a zuglói polgármester Tily Károly kolontári polgármester és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke javaslatát kéri – közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Több száz zsáknyi ruhát, munkavédelmi kesztyűt, védőfelszerelést, különféle tartós élelmiszereket, tisztító eszközöket gyűjtöttek össze Bátonyterenye lakosai egyetlen délután alatt. Az adományt hétfőn juttatták el Devecserre az ugyancsak támogatásként rendelkezésre bocsátott teherautóval, a szállítmányt Devecser alpolgármestere, Kovács László vette át. Szombat óta pénzt is gyűjtenek a károsultak számára, amit a nemzeti segélyalap számlájára fognak átutalni – mondta el Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek.
A Madách Színház közönsége – nézői javaslatra – keddtől minden este ezt a megváltoztatott szöveget hallja majd: Kedves közönségünk, mielőtt lehalkítanák telefonjukat, kérjük, tárcsázzák a 1752-es segélyvonalat, ezzel 250 forinttal segítik a vörösiszap-katasztrófa áldozatait – tudatta a játszóhely az MTI-vel.
Az FK 1899 Szeged csapata vasárnap jótékonysági tornát szervez a Devecser SE labdarúgó csapatának megsegítésére a Városi Sportcsarnokban. A szervező csapat mellett a torna további résztvevői a Tisza Volán, a KITE Szeged és a SZVSE labdarúgó csapatai. A belépés díjtalan, több kihelyezett perselyben gyűjtenek majd adományokat, amelyeket teljes egészében eljuttatnak a Devecser SE focicsapatának – közölte a szervező az MTI-vel.
A Duntántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. a Duna Menti- és a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt.-vel közösen a tárgyi és eszköz felajánlások mellett szakmai valamint anyagi segítségnyújtással is részt vesz a katasztrófa sújtotta térség helyreállítási munkálataiban. A DRV Zrt. dolgozói önkéntes szakmai munkájukkal már a gátszakadás másnapjától a helyszínen segédkeznek a kárenyhítésben. A vízügyi szakemberek elsősorban a víz- és szennyvíz szolgáltatás helyreállítási munkálataiban vesznek részt, de a három vízmű meglévő eszközparkját is a települések rendelkezésére bocsátják. Szükség esetén autókat, szivattyúkat, csatornatisztító-, víztisztító berendezéseket, helyszínre szállított ivóvizet, talicskákat, vegyvédelmi ruhákat, gumicsizmákat is biztosítani tudnak a munkálatokhoz. A DRV Zrt., a DMRV Zrt. valamint a TRV Zrt. vezetőségi tagjai anyagi támogatással is hozzá szeretnének járulni a nincstelenné vált családok megsegítéséhez, melyhez a fedezetet saját fizetésükből biztosítják. A vezetőségi tagok egyéni kezdeményezéshez csatlakoztak az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezetőségi tagjai is – közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
Demjén Ferenc és a Zenekar október 30-án jótékonysági koncertet ad Székesfehérváron a Sportcsarnokban. Demjén Ferenc, Menyhárt János, Závodi Gábor, Solti János, Bársony Attila, Kovács Barnabás, Vass Attila, Vincze Tamás és Demeter György a gázsijukat, valamint a teljes bevételt a kolontári, és devecseri vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére ajánlják fel.
Az OTP Bank úgy döntött, hogy a katasztrófa sújtotta térségben ingatlan károsodása, illetve megsemmisülése miatt nem mond fel hitelszerződést. A későbbiekben az érintett ügyfelek problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást a bank, adósvédelmi programja teljes eszköztárát – egyebek mellett törlesztőrészlet-csökkentést, fizetési moratóriumot – felhasználva. A jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében az OTP Bank lemond a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítésről, amennyiben az összeget az ingatlan helyreállítására vagy új lakóingatlan vásárlására fordítják – tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t.

Előző sztori

Szerda: Balkán Express

Következő sztori

Kosárlabda: a Szeviép első igazi megmérettetése