/

Film Mindszenty bíborosról

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 9-én 17 órakor kerül sor a Mindszenty – A fehér vértanú című film premierjére Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központjában (6722 Szeged, Ady tér 10.).

Koltay Gábor legújabb alkotása dokumentumfilm, amely a történelmi környezetbe illesztve sokoldalúan bemutat egy megalkuvás nélküli, hittel folytatott küzdelmes életutat.
Mindszentyt, a tudatos lelkipásztort saját sorsa nem érdekelte. Minden erejét a feladatokra fordította. A hitet akarta megőrizni az egyház és a nemzet életében.
Ez tette Őt igazán óriássá: azon az úton, amelyen haladt, amelyre a Gondviselés vezette. Ismert az állítás: csak akkor lehet valakit igazán jellemezni, ha a pályát megfutotta és befejezte azt a művet, amelyet életével alkotott.
Mindszenty bíboros megtapasztalta a két kommunista terror és a nemzeti szocializmus börtönét. Nem tudták megtörni. Mindig emelt fővel és éber tekintettel figyelte népe hitét. Letartóztatása előtt a budapesti Sziklakápolnánál százezres tömeg előtt mondotta: „Ha tehetném a fővárosban és az országban küszöbről küszöbre járnék, és úgy kérnék minden családot: engesztelő lélekkel, Magyarországért, ereszkedjetek térdre.”
A történelmi gyökerekhez való visszatérés, az abból hitet és lelkierőt meríteni akaró modernkori szellemi megvilágosodás folyamatában fontos szerepe van a kiemelkedő személyiségek életútjának. Különösképpen aktuális ez akkor, amikor az egységesülő Európa alkotmányából, még az említés szintjén is kimaradt a keresztény gyökerekre történő utalás.
A filmalkotás arról is szól, hogy ez a tragikus történelmi körülmények között kiteljesedő életút milyen aktuális, soha el nem évülő, megvalósításra váró mai tanulságokat tartalmaz.

A film főszereplője Sipos Imre – a Pesti Magyar Színház színész-rendezője – végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit, gyűjti az adatokat, élményeket, hogy aztán a szellemi mozaikkockák összerakásával válaszolni tudjon a kérdésre: Ki is hát Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, az utolsó hercegprímás?

Előző sztori

Pelikánkampány: kiből lesz a főmadár?

Következő sztori

Megsemmisítő csapást mért a Kosársuli a Ceglédre