Közélet

Emlékezés az ártatlan délvidéki áldozatokra

Emlékezés az ártatlan délvidéki áldozatokra

2010. október 26., kedd
Emlékezés az ártatlan délvidéki áldozatokra

A temerini önkormányzat, a helyi közösség, a pártok és civilszervezetek 2010. november 1-jén, hétfőn, mindenszentek napján délután négy órakor a nyugati temető nagy tömegsírjánál tartják megemlékezésüket az 1944/45-ben kivégzett magyar áldozatokra – olvasható a Vajdaság Ma hírportálon. A különböző helyeken nyugvó temerini magyar kivégzettek száma, jelenlegi ismereteink szerint, meghaladja a 250-et.

A járeki (Tiszaistvánfalva) emlékkereszthez egy nappal korábban, 2010. október 31-én, vasárnap délután 3 órakor indulunk a temerini Szent Rozália plébániatemplom elől. A járeki haláltáborban 1944. december 2-a és 1946. április 15-e között az idei év elején előkerült halotti anyakönyvek alapján bizonyíthatóan közel 6.500 személy vált a partizánterror, az éheztetés és a járványos betegségek áldozatává, de lehet, hogy a halottak száma ennél is nagyobb volt. Az emlékkereszt nem jelöli pontos nyughelyüket, de egy egykori fénykép alapján immár a tömegsírok pontos hollétét is be tudjuk azonosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.