A hagyományőrzők ellenzik a Biopolisz Parkot

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egy nyilatkozatban reagált a Biopolisz Park tervével kapcsolatos híradásra. Az akciótervvel kapcsolatos előterjesztésről az október 13-i alakuló közgyűlésen már szavazniuk kell a képviselőknek.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tiltakozik az ellen, hogy az önkormányzati választásokon a kisebbségbe került MSZP–Összefogás Szegedért folytatni akarja Szeged építészeti örökségének a Lófaránál megkezdett tudatos és gátlástalan rombolását, és hogy ehhez a választásokon többségbe került korábbi ellenzék támogatását kéri.
A „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” című projektjavaslat, amit Botka László és társai akarnak benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a Dugonics téren és az Árpád téren helyreállítás helyett nyílt törvénysértések árán is meg akarja semmisíteni a műemléki jelentőségűvé nyilvánított belváros eredeti arculatának a Komócsin-korszakban még meghagyott maradékát is. A fejlesztési programhoz csatolt tervek szinte mindenben ellentétesek a területre még érvényes szabályozási tervvel, amit szerencsére még nem sikerült Nagy Sándornak és társainak a kommunista éra „modernizáló” szellemében módosítani.
A belvárost műemléki jelentőségi területté nyilvánító hatályos rendelet szerint „a műemléki jelentőségű terület kijelölésének célja Szeged belvárosa 1879. évi árvíz után kialakult jellegzetes településszerkezetének, egységes historizáló épületállományának, városképi, építészeti és történeti értékeinek a megőrzése”. Botka László és társai a kulturális örökségvédelmi hivatal asszisztálásával ezt a jogszabályt sértették meg akkor, amikor szétverték az egyetem jogi kara előtt a huszáremlékmű körüli parkfelületet, ami a védetté nyilvánított historizáló városkép része volt. Ugyanezt a jogszabályt akarják tudatosan megsérteni azzal, hogy a Dugonics téri park historizmus korában kialakult területét meg akarják csonkítani és nem akarják helyreállítani az Árpád téren a Komócsin-korszakban megszüntetett, az egyetem mai központi épületének kertjéhez tartozó zöldfelületet, ami korábban a kommunista rendszerben lerombolt országzászlónak adott helyet. Felháborítónak tartjuk, hogy Botka László és Nagy Sándor a zöldfelület és az országzászló helyén az ő „internacionalista” ízlésüket tükröző terv szerinti gördeszkás gödör megvalósításához a kormány támogatását kérik, és mindehhez az új közgyűlési többség hozzájárulását követelik.
Felháborítónak tartjuk, hogy miközben a Dugonics téren és az Árpád téren mindent szét akarnak verni, ami az ő fogalmaik szerint „burzsoá” historizáló városképből még megmaradt, súlyos milliókat akarnak áldozni a kommunista éra olyan emlékműveinek fenntartására, mint az értelmét vesztett villamosváró épület, és minden eszközzel akadályozzák, hogy a Nagyáruház Komócsin-korszakbeli arculata megváltozhasson.
Tiltakozunk az ellen is, hogy a közgyűlés hozzájáruljon ahhoz, hogy a Somogyi utcában a műemléki jelentőségű területhez méltatlan megjelenésű szálloda építéséhez a közismert politikai kötődésű beruházók közpénzekből támogatást kapjanak.
Kérjük, hogy az új közgyűlési többség parancsoljon megálljt történeti értékeink gátlástalan pusztításának, és tegyen rendet a városfejlesztésben.

Szeged, 2010. október 11.

v. Szilágyi Árpád
elnök
a Magyar Kultúra Lovagja

Előző sztori

Puskatár a Nemzeti Tankönyvkiadótól

Következő sztori

NASA-műholdkép a vörösiszap-katasztrófáról