Közélet

Greenpeace: lehetett látni az ajkai gátszakadást

Greenpeace: lehetett látni az ajkai gátszakadást

2010. október 5., kedd
Greenpeace: lehetett látni az ajkai gátszakadást

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát - vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF). A Greenpeace pedig azt állítja: már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka - írja az InfoRádió.

A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint. Bakos György százados, a Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg négy eltűnt személyt keresnek. Egy 34 éves fiatalember, egy középkorú és egy idős nő, valamint egy tizennégy hónapos csecsemő esett áldozatul a vörös iszap lavinának. A halálukat egyébként nem maga a vörösiszap, hanem a kolontári vörösiszap-tározóból kiáramló hatalmas mennyiségű iszapos, lúgos víz okozta. Az áldozatok nem mérgezéstől vagy égéstől, hanem az árhullám miatt haltak meg. A tározót működtető MAL Zrt. közlése szerint a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát. Ezt feltehetően a korábbi esőzés okozhatta. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint ugyanakkor felmerült a gyanúja annak, hogy a tározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű - írta az Index.

Szlovákiai mentők is segítenek

Szlovákiai mentők indultak tegnap este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből (Nýrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte

Berek Sándor

, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója. "A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek. "Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.


Ökológiai katasztrófa Kolontárnál nagyobb térképen való megjelenítése

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.