Greenpeace: lehetett látni az ajkai gátszakadást

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát – vélekedett a Természetvédelmi Világalap (WWF). A Greenpeace pedig azt állítja: már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka – írja az InfoRádió.

A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. Ez mintegy öt napon belül következhet be a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint.

Bakos György százados, a Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg négy eltűnt személyt keresnek.
Egy 34 éves fiatalember, egy középkorú és egy idős nő, valamint egy tizennégy hónapos csecsemő esett áldozatul a vörös iszap lavinának. A halálukat egyébként nem maga a vörösiszap, hanem a kolontári vörösiszap-tározóból kiáramló hatalmas mennyiségű iszapos, lúgos víz okozta. Az áldozatok nem mérgezéstől vagy égéstől, hanem az árhullám miatt haltak meg.

A tározót működtető MAL Zrt. közlése szerint a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát. Ezt feltehetően a korábbi esőzés okozhatta. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint ugyanakkor felmerült a gyanúja annak, hogy a tározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű – írta az Index.

Szlovákiai mentők is segítenek

Szlovákiai mentők indultak tegnap este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből (Nýrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra – közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.
“A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt” – mondta Berek.
“Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére” – fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.


Ökológiai katasztrófa Kolontárnál nagyobb térképen való megjelenítése

Előző sztori

Nem tagadták meg a szegfűt

Következő sztori

Lázár megfékezné a politikusbűnözést