Vélemény

Vélemény: A Való Világ helyett a való világról

Vélemény: A Való Világ helyett a való világról

2010. szeptember 12., vasárnap
Vélemény: A Való Világ helyett a való világról

Az elmúlt száz nap örvendetes fejleménye, hogy a magyar közbeszéd túlnyomó részben immár nem fölösleges elvi vitáktól és érdektelen, fölfújt álproblémáktól hangos, hanem egyre inkább a valóságról – a való világról, és nem a Való Világról – szól. A kormány és a kormányközeli sajtó és média részéről pedig nagyrészt végre nem utólagos igazodást, reflexiókat, hanem határozottságot és kezdeményezőkészséget tapasztalunk.

„Leütöttük az első útjelző oszlopot” – értékelte kormánya első száz napját a miniszterelnök. „Orbán Viktor politikai drogdíler, aki évek óta szintetikus boldogságot árul” – értékelte a kormányfőt az MSZP-elnök. E két idézetet azért raktam egymás mellé, mert azon oszlopok talán legfontosabbika, amelyek az április óta elvégzett parlamenti és kormányzati munka eredményeként magasodnak az építendő ház, a megingathatatlan ingatlan: egy élhetőbb, de mindenképpen jobb hangulatú Magyarország felé vezető úton, éppen az újfajta kommunikációt jelzi.

Témakövetés helyett kezdeményezés

Az első Orbán-kormány idején egy ilyen „drogdíleres” kinyilatkoztatás minden bizonnyal még azonnali védekező reakciót váltott volna ki a Fidesz kommunikációs stratégáiból, már ha voltak egyáltalán ilyenek; magyarázkodás, tiltakozás, majd esetleg semmire se jó személyiségi jogi per következett volna (ítélet pedig csak három év múlva). Ezzel szemben a Fidesz és a kormányfő maga is, bölcsen elengedte a füle mellett ezt az egyébként valóban szokatlan, pesti szlenggel élve „ütős” kijelentést, mintha az el sem hangzott volna. E hallgatás szemmel láthatóan annyira fölidegesítette az időközben az észak-amerikai néger folklórt MSZP-s választási gyűléseken nagy kedvvel népszerűsítő Mesterházy Attilát, hogy rátett egy lapáttal; immár nem saját sajtótájékoztatóján, hanem hivatalos pártközleményben ismételte meg roppant szellemesnek vélt hasonlatát, melyet aztán az ilyes jellegű irományokra mindig vevő MTI szét is terített a hazai sajtóban: „Csak ígéretekkel kábítja a nyugdíjasokat a nagy drogdíler, Orbán Viktor”. Megdöbbenésére a címzettől és környezetéből ezúttal sem érkezett érdemi válasz. Számos más példával igazolhatnám, végre megszűnni látszik az a húszéves gyakorlat, amelyet úgy volt szokás emlegetni, hogy „a balliberális oldal tematizálta a közvéleményt”. Az elnyűhetetlen főokos Lengyel László „Mikor tetszik lemondani?” kérdése például – mely az ATV-ben hangzott el annak kapcsán, hogy szerinte Orbán száz nap alatt szétverte a magyar közigazgatást, és tevékenysége komoly valutaválságot okozott – úgyszintén nem jutott be a sajtó és a média fősodrába, mint a dílerezés, megrekedt a 168 óra, az Index és a Privátbankár.hu szerkesztőségeinek szintjén. Márpedig ha Lengyel mondja, bizonyára komolyan meg kellene fontolni azt a lemondást… Jómagam a bajszom alatt mosolyogva szemlélem, miként marginalizálódnak e korábban meghatározó súlyú vélemények és véleményvezérek, kíváncsian várva, mikor veszik végre ők maguk is tudomásul, hogy valós helyiértékükre éppen mostanság kerülnek.

Megtért káderek helyett elkötelezettek

Az 1998-2002-es „első Fidesz-korszak” két alapvető mulasztásának, amely aztán választási vereséghez vezetett, a gyenge kommunikációt, és – hogy szabadjon egy ősrégi kifejezést idecitálnom – a „káderpolitika” elhibázott voltát tartom. A legfelsőbb vezetésben akkor sem volt a rátermettséggel különösebb probléma – most sincs –, a második és harmadik vonalban azonban annál inkább. Az államigazgatás alsóbb szintjein, egyes (fideszes) önkormányzatok második vonalában, állami-önkormányzati cégek élén részint meghagyták az önmagukat szakembernek beállító régi kádereket, részint pedig nagy számban beengedték a „megtért” újfideszeseket, akiknek nem volt sok közük sem a konzervativizmushoz, sem a jobboldalhoz, ám tevékenységük cseppet sem nevezhető áldásosnak. (Aki ezekben az években Szegeden élt, pontosan tudja, mire gondolok.) A mostani választásnak éppen ez az egyik legfőbb tétje, mármint hogy a vélhetően elsöprő többségben Fidesz-KDNP által irányított, újonnan felálló önkormányzatokban e kártékony gyakorlat egy évtized múltán ne ismétlődhessen meg. Az elmúlt száz nap örvendetes fejleménye viszont, hogy a magyar közbeszéd túlnyomó részben immár nem fölösleges elvi vitáktól és érdektelen, fölfújt álproblémáktól hangos, hanem egyre inkább a valóságról – a való világról, és nem a Való Világról – szól. A kormány és a kormányközeli sajtó és média részéről pedig nagyrészt végre nem utólagos igazodást, reflexiókat, hanem határozottságot és kezdeményezőkészséget tapasztalunk. Pozitív példa erre a 29 pontos intézkedéssorozat, vagy az eladósodottakat megsegítő nyolcpontos tervezet közérthető és meggyőző tálalása, vegyes sikerről tanúskodó példa a nyolcmilliós offshimori fizetés „körül kialakult helyzet”: azt sokszor kihangsúlyozták, hogy ez nem lex Simor, hanem minden állami vezetőre vonatkozó plafontörvény, azt viszont nem elégszer, hogy nem a kormány, hanem a parlament maximálta a nemzetközi pénzügyi köröktől egyáltalán nem független – bár nevében magyar – nemzeti bank vezetőinek bérét (is). Márpedig a parlamenttől a jegybank sem (és egyetlen hazánkban működő intézmény sem) lehet független. A legrosszabbul sikerült „kommunikációs akció” ama ominózus tárgyalások megszakadását követte: az átlagember ma sem tudja, hogy az IMF küldöttsége távozott-é idejekorán sértődötten Budapestről, a kormány szakította-é meg az eszmecserét, vagy azok érdemi megállapodás híján maguktól értek véget.

Cölöpök helyett oszloperdő

Szükségesek voltak és lesznek ebben a szférában alapvető személyi változások is. Ha például a Magyar Mozgókép Közalapítvány új vezetői nem zárták volna el a csapokat, amelyeken keresztül éveken át szinte ellenőrizetlenül folytak a magyar valósággal foglalkozni nem hajlandó filmesekhez a milliárdok, talán valakik, tudjuk, hogy kik, már forgatnák is (vélhetően valamelyik privatizált görög szigeten, ott még e napokban is strandidő van, a tenger 25 fokos) a legújabb halivúdi stílusú játékfilmet, „Kósa Lajos bővített mondata, amely megrengette a nemzetközi pénzvilágot” címmel. Ilyes tevékenységre azonban, úgy tűnik, állami pénzből már nem lesz lehetőségük. Az iróniát félretéve, a második száz nap legfontosabb történése a helyhatósági választás és a költségvetés elfogadása mellett a „második médiatörvény” megalkotása lesz – amely a mindennapok gyakorlatát hivatott szabályozni, s amelynek nem is annyira a közszolgálati média, hanem a túlnyomó többségében rettenetesen elkanászodott kereskedelmi televíziók és rádiók ésszerű szabályozása lesz a legfontosabb hivatása, az, hogy sikerüljön őket végre az elvárható erkölcsi minimum szintje fölött, valamint a magyar nép, a Magyarország iránti lojalitás és az általánosan elfogadott jó ízlés keretei között tartani, provokatív másság-kultuszukat visszaszorítani. A kétszer száz napnál is távolabbi tervekről pedig annyit: ha az építési területhez vezető útjelzők nem hevenyészve leszúrt karók, hanem messziről is tiszteletet parancsoló oszlopok immár, akkor elképzelhetjük, magának az építménynek milyen erős fundamentumon kell majd nyugodnia – nevezhetjük ezt az alapot Magyarország legújabbkori alkotmányának is. Hisz láthatjuk, az új, 1989 utáni „rend” régi kommunistái, KISZ-titkárai Horn Gyula ócska cölöpjeivel röpke két évtized alatt mire jutottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.