Közélet

Újra Szentesre kerülne tiszazugi települések fekvő- és járóbeteg-ellátása

Újra Szentesre kerülne tiszazugi települések fekvő- és járóbeteg-ellátása

2010. szeptember 2., csütörtök
Újra Szentesre kerülne tiszazugi települések fekvő- és járóbeteg-ellátása

Jóváhagyta a Csongrád Megyei Önkormányzat csütörtöki közgyűlése azt a megállapodás-tervezetet, amelynek alapján újra a szentesi Dr. Bugyi István Kórházhoz kerülne több tiszazugi település fekvő-, illetve járóbeteg-ellátása.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó tiszazugi települések - Kunszentmárton, Öcsöd, Szelevény, Csépa, Tiszasas és Tiszaug - fekvő-, illetve járóbeteg-ellátását egy 1996. december 20-án létrejött megállapodás alapján az ott élők számára gyorsabban megközelíthető szentesi Dr. Bugyi István Kórház végezte. Ez Kunszentmárton, Csépa és Szelevény esetében az egészségügyi ellátórendszer 2007-es átalakítását követően - a szakterületek többségénél - így maradt. A térségben élők a járóbeteg-ellátást is Szentesen vették igénybe. 2010 tavaszán a tisztiorvosi szolgálat regionális intézete azonban úgy döntött, a tiszazugi települések a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által fenntartott Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ellátási területéhez tartoznak. A térségben élők a döntés ellenére továbbra is a szentesi kórházban veszik igénybe a járóbeteg-ellátást. Az ellátási területen kívülről érkezők gyógyítása - amelyet nem finanszíroz a társadalombiztosítás – 2010 második negyedévében mintegy 17 millió forint kiesést jelentett a kórháznak. Nyáron több érintett település önkormányzata is jelezte, az ott élők továbbra is a szentesi kórház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Részben azért, mert a szolnoki rendelőbe csak jelentős kerülővel tudnak eljutni, sok fiatal szentesi iskolában tanul, s a betegekkel kapcsolatos dokumentációk is Dr. Bugyi István Kórházban találhatók. A cikluszáró közgyűlésen elfogadott - a két egészségügyi intézményt fenntartó megyei önkormányzat közötti - megállapodás-tervezet alapján 2010. szeptember 30-tól Kunszentmárton, Csépa, Szelevény lakosságának járó-, valamint a Tiszasason és Cserkeszőlőn élők fekvő- és járóbeteg-ellátását a szentesi kórház végezné, s az ezért járó finanszírozás is az intézményt illetné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.