Kultúra

Új rekord született Ópusztaszeren

Új rekord született Ópusztaszeren

2010. szeptember 12., vasárnap
Új rekord született Ópusztaszeren

A legtöbb együtt irányított és így lefektetett ló rekordját állították föl Ópusztaszeren; a Találkozások terén összesen huszonegy négylábú heveredett le egy percen belül gazdája parancsára vasárnap.

Sebestyén István

, a magyarországi rekordok regisztrátora elmondta, korábban ilyen csúcsot még senki sem állítottak fel hazánkban, így a vasárnap Ópusztaszeren rendezett csikósverseny résztvevői az alaprekordot állították be.

Buza Krisztián

, a verseny és a rekordkísérlet egyik ötletgazdája elmondta, a lovak lefektetése az egész napjukat a pusztán töltő csikósok gyakori mutatványa volt. Az ügyességi feladatnak azonban gyakorlati haszna is akadt: erős szélvihar idején akár be is feküdhettek a ló mögé. A legenda szerint a pusztákon – ahol kilométerekre ellátni – a csendőrök előli menekülésben is hasznát vették a „lófektetés” tudományának a törvénytelen úton járók, hiszen így a legkisebb mélyedésben is észrevétlenül meg tudtak bújni – közölte a szervező. A lovakat a fekvésre és a számukra természetellenes testtartásnak számító ülésre kényszerrel, pányva segítségével tanítják meg gazdáik – közölte Buza Krisztián. A versenyen résztvevő – az ország minden szegletéből érkező - csikósok trenírozási tudományukat nem csak a rekordkísérlet során mutathatták be. A versenyen karikást csattogtatva kellett egy kört vágtatniuk a kijelölt pályán, majd a lovat lefektetve kellett a mutatványt folytatniuk úgy, hogy az állatot több méter távolságba is elhagyták. Ezt követően a fekvő ló oldalán, majd az ülő állat combján állva kellett forgatniuk ostorukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.