Bulvár

Rákosivipera-nap országszerte

Rákosivipera-nap országszerte

2010. szeptember 2., csütörtök
Rákosivipera-nap országszerte

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Tropicariumban, a Debreceni és a Nyíregyházi Állatkertben, a Kecskeméti Vadaskertben és a Szegedi Vadasparkban a rákosi vipera LIFE+ program dolgozóival és önkénteseivel találkozhatnak az érdeklődők szombaton a 2. Rákosivipera-napon.

A rendezvény elsődleges célja a fokozottan védett rákosi vipera és a megőrzését célzó védelmi program bemutatása. A szervezők arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy olyan élőlények is védelemre szorulhatnak, melyek nem tartoznak a szorosan vett "kedvencek" közé - közölte

Halpern Bálint

LIFE-programvezető az MTI-vel. A kistermetű mérgeskígyó jelenleg a magyar gerinces fauna egyik legveszélyeztetettebb faja, teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülik. Hogy megelőzzék a faj végleges kihalását, kidolgozták azt a komplex programot, amely több ponton kísérli meg biztosítani a kígyók hosszútávú fennmaradásának feltételeit. A Rákosi vipera LIFE+ program 2009 januárban indult útnak, folytatva az előző LIFE-Nature programon (2004-2007) megkezdett munkát. Az 5 éves program kiemelt célja a faj állományainak megerősítése, élőhelyeinek megnövelése. A Kiskunsági Nemzeti Park területén létrehozott Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központban 2004 óta zajlik sikerrel a faj tenyésztése és 2010-ben megkezdték a faj visszatelepítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.