Közélet

Petykó: amíg nincs rend, nem lesz EU-s pénz!

Petykó: amíg nincs rend, nem lesz EU-s pénz!

2010. szeptember 16., csütörtök
Petykó: amíg nincs rend, nem lesz EU-s pénz!

Sokba kerülhet a hazudozás Mar tér ügyben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) igazgatója, Petykó Zoltán szerdán Szegeden járt és a hírTV kamerája előtt, a Mars téri fejlesztésekkel kapcsolatban megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint a város szabálytalanul pályázott, majd kifejtette: amíg nem lesz igény-, per- és tehermentes a terület, nincs támogatási szerződés, nem lesz EU-s pénz. „Egy alapprobléma az, hogy a szegedi városvezetés a beadott pályázattal egyidejűleg, úgy nyilatkozott, hogy igény-, per- és tehermentes az ingatlan, ami többek között a Csongrád Megyei Bíróság szóvivőjének nyilatkozatából és egyéb dokumentumokból is kiderül, hogy nem volt igaz” – nyilatkozta az NFÜ igazgatója. „Amíg ezt a helyzetet nem tudják megváltoztatni, amíg nem lesz valóban – ahogy azt anno nyilatkozták a pályázatban – igény-, per- és tehermentes a Mars tér területe, addig ez a pályázat nem bírálható el, nem köthető támogatási szerződés. A pályázat tartalmában leírt költségek csökkentése a második lépcső. Az első a támogatási szerződés elvi lehetőségének megnyílása, amit előbb említettem, a második pedig, hogy a nagyon magasan beárazott tételeket, amelyek sokszorosan meghaladják a valós piaci értéket, csökkenteni kell, ennek az elbírálása és összköltségcsökkentése tehát a második lépés, és ezek után kerül sor, a már módosított összegekkel egy egyeztetést követően a támogatási szerződés megkötéséhez. Az NFÜ Regionális Operatív Program mint irányító hatóság korábban rosszul minősítette a jogi helyzetet, és azt gondolom, hogy ez komolyan hozzájárulhatott az ügy ilyetén elfajulásához” – így Petykó.

Botka valótlan állításai és a cáfolatok

Botka László az új nagycsarnok átadása előtt úgy nyilatkozott, hogy az uniós támogatási szerződés aláírásához a szegedi önkormányzat minden feltételt biztosított, törvényesen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az európai hatóságok által jóváhagyott módon kezdték meg a beruházást, a perekkel kapcsolatban pedig csak annyit fűzött hozzá: csak néhány kártérítési per van folyamatban, ami semmilyen tulajdonjogot nem érint a Mars téren, vagyis nem akadálya a támogatási szerződés aláírásának. A Csongrád Megye Bíróság alelnöke, Cseh Attila azonban épp az ellenkezőjéről tájékoztatta portálunkat. Sajtónyilatkozatából kiderül, hogy több per is folyamatban van a jogszerűtlen elbontások miatt (ez ügyben már rendőrségi nyomozás is folyik, illetve földhasználati jog és birtokvédelem kérdéskörében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.