Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

ARC

Orbán Viktor: Szeged történelmi pillanat előtt áll

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szegedi látogatásán hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott a Telin Televíziónak és a SZEGEDma.hu-nak, ahol az ország új irányáról, az önkormányzati választás tétjéről, a változás fontosságáról is beszélt. A változást szerinte Szegeden B. Nagy László személye testesíti meg, akivel megállapodott többek között abban, hogy megválasztása esetén már ebben a ciklusban a kormány segítségével megkezdődhet az új tiszai híd építése.

– Miniszterelnök úr, ma leginkább a gazdaság helyreállítása foglalkoztatja az embereket: ha van munkájuk, akkor az, meddig marad meg, ha nincs, akkor pedig mikor lesz…

– Áprilisban a magyar választópolgárok úgy döntöttek, hogy a változás mellett teszik le a voksukat. Ezzel azt üzenték, hogy egy olyan korszakot szeretnének most már látni, egy olyan világban akarnak élni, ahol van munka, ehhez olyan kormányt választottak, amely ezt képes nekik megadni. Én úgy fogom fel ezért a saját munkám, hogy engem azért választottak meg az emberek, hogy egy omladozófélben lévő gazdaságból erős gazdaságot építsünk, képesek legyünk munkát adni minden dolgozni akaró embernek. Ma Magyarországon hiányzik 1 millió munkahely, tehát nemcsak az a feladat, hogy megvédjük a már meglévőket, hanem ezek mellé még személyes becslésem szerint 1 millió új munkahelyet is létre kell hoznunk tíz év alatt.

– Ha Szegedről beszélünk, akkor itt kimondottan jellemző, hogy az elmúlt 8 évben szinte egy jelentősebb munkahelyteremtő beruházás sem történt, csupán látványprojekteket kezdett el a Botka László-féle szocialista vezetés. B. Nagy László fideszes polgármesterjelölt 3 ezer munkahelyet ígér a következő négy évre.

– Szeged egy komoly hely! Az országvesztést követően létre tudtak hozni a városban egy tudományos bázist; a szegedi egyetemmel kezdődött el a meglévő kincseink bementése az új országhatárokon belülre, ebben óriási szerepe volt Szegednek, azt is mondhatjuk, hogy a magyar életerő megnyilvánulása a város. Szeged sikeressége nélkül az ország aligha lehet sikeres! Azt is nehéz elképzelni, hogy ha az ország sikeres, az ne látszódjon meg itt, Szegeden is. Amikor a polgármesterjelölt úrral egyezkedtem, akkor sokat beszéltünk Szeged jövőjéről. Meg kellene tartani azt a bizalmat, amit itt a városban visszaszerzett a Fidesz az áprilisi választásokon, s miközben B. Nagy Lászlóval beszéltem, egyre inkább kialakult bennem az a vélemény, hogy ő képes erre, jó kezekben lenne a város az irányítása alatt.

– Azt hangsúlyozza, hogy nagy változások történnek most a hazánkban, hol lehet ebben Szeged szerepe?

– Az egész ország óriási változáson megy keresztül, épp ahogy mondta. Szegednek nem érdemes ebből kimaradnia, aki ebből kimarad, az lemarad. Itt egy történelmi lehetőség előtt állunk! Szeged városa, a megye, az egyetem vezetése és a kormány egy irányba húzhat. Egy olyan példátlan összefogás jöhet létre, amire emberemlékezet óta itt, ebben a városban nem volt példa. Ez fejlesztéseket, munkahelyeket hozna. Amikor a polgármesterjelölt úrral beszéltem, szabad kezet kért, elmondása szerint meg tudja találni az irányt, egy dolgot azonban hangsúlyozottan kért: még ebben a ciklusban kezdjük meg az új Tisza-híd építését. Meg is állapodtunk, egymás tenyerébe csaptunk, így ha polgármester lesz, akkor ebben a ciklusban hozzákezdünk az új városi Tisza-hídnak.

– Az új polgármesternek nehéz dolga lesz, hiszen az országhoz hasonlóan az önkormányzatok is el vannak adósodva, ráadásul a várost feltúrták, lehetetlen közlekedni.

– Én szívesen együtt érzek a polgármesterekkel, de inkább az emberek gondjai érdekelnek. Akiknek nyolc éven keresztül kilopták a szemét, rájuk verték a magas rezsiköltségeket, elvesztették a munkahelyüket, a gyerekek iskolázottságának a színvonala visszaesett, az ország önbecsülése csökkent, tehát összességében a legrosszabbul az emberek jártak az elmúlt nyolc évben. Ne sajnáljuk hát a polgármestereket, inkább követeljük meg tőlük, hogy végezzék jól a munkájukat. Ez nem könnyű, önnek igaza van. Kell új lendület a városnak, szerintem fontos lehet, hogy az egyetemet bevonjuk a város hosszú távú fejlesztéseibe, erre az új rektor személyét ismerve minden esélyünk meg is van.

– Ezek szerint a hatékonyabb fejlődés érdekében sokat segíthet egy településen, ha a kormányzat terveihez csatlakozva fejleszt.

– Az én álláspontom az, hogy nagyon rég voltunk olyan nehéz helyzetben, ahol most vagyunk, és szó sincs arról, hogy a kormány négy hónap alatt az egész világot meg tudta volna változtatni, mindeközben azonban sok mindent megváltoztatott. Áprilisban azt mondtam, hogy ha sok szavazatot kapunk, nagy lesz a változás. Minél több voks, annál nagyobb. Most azt mondom, hogy minél nagyobb sikert tudunk elérni az önkormányzati választásokon, annál gyorsabb lesz ez a változás. Ha az önkormányzatokban ugyanolyan gondolkodású vezetés alakul, mint a kormányban, abban az esetben Magyarország éveket spórolhat. Ezért fontos és döntő pillanat lesz, amikor október 3-án az emberek elmennek és leadják a voksaikat a polgármesterre.
Függetlenül attól, hogy milyen irányba húz a polgárok szíve, azt üzenem nekik, hogy feltétlenül menjenek el szavazni. A kormány munkájának a szempontjából és a saját életük szempontjából is majd úgy emlékezhetnek vissza október 3-ára, mint egy sorsfordító pillanatra. Változásra van szükség az országban, szerintem Szegeden is, amit ma itt B. Nagy László jelent, ne maradjanak ki az egész országot megváltoztató, nagy és jelentős fordulatból!

Dobó Csaba – Kisimre Ferenc

Tovább olvasom

ARC

31 év után végleg lehúzza a rolót a Mars téri könyvesbódé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az utcai könyvárusok felett eljárt az idő – mondta lapunknak Holczer János, a Mars tér ikonikus könyvesbódéjának vezetője, aki vásárlók hiányában kénytelen végleg bezárni a boltot.

Tovább olvasom

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

Aktuál