Kosárlabda: harmadik a Szedeák a Malom Kupán

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött a kiskunfélegyházi Malom Kupa, a férfi kosárlabdázók felkészülési tornája. A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák az “ezüstmeccsen” kikapott a Szpartak Szabadkától, így a dobogó harmadik fokára állhatott.

Az első két napot követően eldőlt, hogy a Kecskeméti KSE sikerével zárul a Malom Kupa, és a Pécsi VSK-Pannonpower végez a negyedik helyen. A szombati nyitómeccs tétje tehát az volt, ki végez a második helyen, a Szeged vagy a Szabadka. Az NB I/A újonca remek győzelemmel mutatkozott be a baranyaiakkal szemben, aztán az Ivkovics-féle Kecskemét már túl nagy falatnak bizonyult a srácok számára. A Szpartak is nagyszerű játékkal verte meg a Pécset, a tornagyőztestől pedig csak a végjátékban, egy ponttal kapott ki. Nem ígérkezett könnyű feladatnak tehát ez a mérkőzés sem Drahosék számára.

Fodor Péter vezetőedző egy helyen változtatott a csütörtöki és pénteki kezdőötösön, ezúttal Molnár Miklós kapott lehetőséget, Nyilas István pedig a cserék között foglalt helyet a labdafeldobáskor. Az első két negyed kiegyenlített küzdelmet hozott. Általában a Szedeák vezetett, de miután pár ponttal megléptek a mieink, mindig elkövetettek egy-egy hibát, ezt kihasználva pedig újra felzárkóztak a szabadkaiak. Így volt ez a második tíz perc kezdetén is, mikor Tanács Attila középtávoli dobása és Nyilas triplája után 25-20-at mutatott az eredményjelző, ám két butaság következett, s máris 25-24-re közelített a Szpartak. Hiába ment már 34-28-ra is a Fodor-alakulat, rengeteg labdát adott el, így a nagyszünetre mindössze kétpontos, 43-41-es szegedi vezetéssel vonultak a csapatok.

Az első félidőben Nebojsa Dukics teljesítménye emelkedett ki: a szerb légiós 14 pontot szórt úgy, hogy mindössze egy kísérlete nem landolt a gyűrűben (duplák: 4/5, triplák: 1/1, büntetők: 3/3). Mezőnyből az egész szegedi alakulat jól dobott egyébként, 61 százalékkal, szemben a szabadkaiak 41 százalékával. Eladtunk azonban 13 labdát, s elsősorban ezek a koncentrációhiányból, fegyelmezetlenségből adódó hibák vezettek oda, hogy nem tudtunk komolyabb előnyre szert tenni. Ami megint aggasztónak tűnt a szünetben: az amerikai középjátékos, az egyébként kissé fáradtan mozgó Bryson McKenzie négy, Dukics pedig három faulttal rendelkezett, azaz a magas posztokon ismét a kipontozódás veszélye fenyegette a szedeákosokat, akárcsak a Kecskemét ellen…

A második félidőben keményebb lett a Szeged védekezése, s sikerült az eladott labdák számát is csökkenteni, ugyanakkor fáradni látszott a csapat. Ez persze teljesen érthető is, hiszen ez volt az első felkészülési tornája a Szedeáknak, ráadásul új embereket is be kell építeni, McKenzie például csak hat napja van a többiekkel. Az amerikai óriás sokat ült is a harmadik és a negyedik negyedben, hiszen négy faultja miatt játékát nem akarta kockáztatni a mester. Dukics pedig a negyedik felvonás közepén begyűjtötte ötödik súlyos hibáját, így bekövetkezett, amitől a szünetben tartani lehetett. A szabad labdákra és a lepattanókra sokkal jobban figyeltek a szabadkaiak, akik így a záró tíz perc előtt 69-63-ra fordítani tudtak. Már nyolc ponttal is vezettek, de nem adtuk föl, Simándi Árpád vágott egy gyönyörű triplát, majd egy ziccert is értékesített, így 80-77-re visszajött a lendületet szerző Fodor-gárda.

A vége azonban sajnos nem sikerült, a támadásban több rontásnál csóválhatta fejét Fodor Péter, így 86-81-re nyert a Szpartak Szabadka, és megszerezte a második helyet. A torna azonban összességében rendkívül jól szolgálta a szegediek felkészülését.

A férfi kosárlabda Malom Kupa 3. napján:

Szpartak Szabadka – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 86-81 (20-20, 21-23, 28-20, 17-18). Kiskunfélegyháza, 100 néző.
Szeged: Vida 9, Kiss Zs. 3/3, Molnár M. 2, Dukics 18/3, McKenzie 13. Csere: Drahos 5, Tanács 14, Nyilas 10/3, Mészáros 2, Hájer, Simándi 5/3. Vezetőedző: Fodor Péter.

Fodor Péter, a Szedeák vezetőedzője: “Nyerhető mérkőzést veszítettünk el, úgy gondolom, elsősorban saját hibáink miatt. Az első félidőben rengeteg labdát adtunk el, a másodikban pedig fáradtan mozogtunk, nem jutottunk lepattanókhoz, s a szabadkaiak rendre lecsaptak a szabad labdákra. Lendületes, fiatal együttes volt az ellenfelünk, így ezt a találkozót is hasznosnak éreztem. Összességében pedig a torna nagyszerűen illeszkedett a felkészülésünkbe, hiszen megmutatta, amire számítottunk, s remek erőfelmérőnek bizonyult. Nem vagyunk még abban az állapotban, hogy három nap alatt három ilyen hőfokú csatát vívjunk meg, s taktikánk sem állt még annyira össze, hogy végig kiismerhetetlenek maradjunk. A kiskunfélegyházi három meccs alapján egyértelmű számunkra, mit kell még javítanunk, miben szükséges előrelépnünk.”

Előző sztori

Határsértők sikertelen próbálkozásai

Következő sztori

Teke: a Szegedi TE kiütéses győzelme