Egyetem

Korszerű iskolával gazdagodott Sándorfalva

Korszerű iskolával gazdagodott Sándorfalva

2010. szeptember 1., szerda
Korszerű iskolával gazdagodott Sándorfalva
Csaknem 600 millió forintos beruházás keretében készült el a tanévnyitó alkalmával kedden átadott új iskolaépület Sándorfalván. „A 21. századi oktatási környezetért és a versenyképes tudásért már nem kell Szegedre mennie gyerekeinknek” – fogalmazott köszöntőjében Kakas Béla polgármester. Az intézményben új tornaterem, 17 akadálymentes tanterem és szaktanterem, valamint tágas aula és étkező kapott helyet. A korszerű és nagy belső terekkel rendelkező új oktatási központ megépítését az tette szükségessé, hogy a kisvárosban korábban szétszórtan, négy épületben működött az általános iskola. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása, mint fenntartó 2008 elején pályázatot nyújtott be a Pallavicini Sándor Iskola tagintézményeinek bővítésére, melynek eredményeként 2009 júniusában 496 millió forint európai uniós forráshoz jutottak. A beruházás teljes költségvetése 595 millió forint lett, melyből új épületszárnnyal bővült az iskola. A teljes mértékben akadálymentesített részlegben helyet kapott egy ebédlő/konferenciaterem, egy új tornaterem, felszerelt kerámiaműhely, nyelvi labor, rajzterem, ének-zene terem, humán szaktanterem, kémiai-biológiai előadó és további nyolc tanterem.

Versenyképes tudás helyben

„A tudás, a közoktatás templomát avatjuk fel ma” – e szavakkal köszöntötte a tanévnyitóra és átadó ünnepségre érkezett vendégeket, diákokat és szülőket Kakas Béla polgármester. Amint elmondta, a település stratégiai irányvonalát megfogalmazó Pallavicini Fejlesztési Terv egyik központi gondolatának sikerült megfelelni az iskola nagyszabású korszerűsítésével is, hiszen néhány éve arról döntött a testület: Sándorfalva legyen az ifjúság és a sport városa. Ennek jegyében került középpontba a sport, az utánpótlás-nevelés, a kulturális programok és a különböző oktatási formák támogatása az elmúlt esztendőkben. Az új iskoláról szólva úgy fogalmazott: „a 21. századi infrastruktúrát az önkormányzat és a Társulás pályázata teremtette meg, de a színvonalas oktatást pedagógusaink teszik bele, az itt megszerzett tudással pedig a következő generációk gyarapodnak majd”. Kakas Béla azt is kiemelte: „a versenyképes tudásért már nem kell Szegedre mennie gyerekeinknek, sőt az intézmény a speciális nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyermekek integrált képzését is lehetővé teszi”. A polgármester méltatta a tervező Pap Ádám munkáját is, hiszen az építész terveivel kiválóan válaszolt a felmerült szükségletekre, emellett jól ráérzett a város és a főtér jellegére, ahová az iskola épült. Köszönetet mondott továbbá a kivitelező STRABAG-MML Kft.-nek, mivel a cég vállalta, hogy 9 hónap alatt, az idei tanévnyitó napjára elkészül az épület – és ezt az ez idő alatt számtalan formában nehezítő időjárási körülmények ellenére is teljesítette.

„Ha egy település iskolát épít…”

Dux László oktatási helyettes államtitkár a kormány, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője és az oktatásért felelős államtitkár asszony üdvözletét adta át a résztvevőknek. „Ha egy település iskolát épít, bízik a jövőben és saját magában. Sándorfalva története a kezdetektől, egy árvíz utáni letelepüléstől és nagy építkezésektől kezdve a jövőbe vetett bizalomról szól. Az iskola pedig a közösség, a szellemi gyarapodás helyszíne is, melyet azért is fontos megőrizni, mert létfontosságú, hogy nemzetünk visszanyerje az elmúlt években leromlott kulturális színvonalát.” A professzor hozzátette, a mai oktatáspolitika igyekszik Klebelsberg Kunó iránymutatásait követni, és „minden bizonnyal a hajdani kultuszminiszter is büszke lenne rá, ha látná az általa számtalan iskolával megajándékozott Alföldön ezt a modern épületet, mely az Európai Unió bármely államában ugyanígy állhatna”. Az új épület ünnepélyes avatását követően Bauer Csaba plébános áldotta és szentelte meg az iskolát, majd Nógrádi Erika igazgatónő beszéde nyitotta meg a tanévet. A rendezvény zárásaként a résztvevők bejárhatták az új szárnyat, majd az önkormányzat a meghívott közéleti személyiségek mellett az iskola jelenlegi és korábbi, nyugdíjas pedagógusait is vendégül látta egy fogadáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.