Szórakozás

Kocsi nincs, program van + PANORÁMA

Kocsi nincs, program van + PANORÁMA

2010. szeptember 21., kedd
Kocsi nincs, program van + PANORÁMA

Változatos programok szemtanúi és aktív résztvevői lehetnek Szeged városában mindazok, akik jelen lesznek többek között a Rakparton és a Széchenyi téren szeptember 22-én, szerdán. Ez a dátum 1998 óta Európa-szerte egybeforr az autómentes nappal, amely többek között a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti problémákra, az emberbarát városi közlekedés előnyeire, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét.

Szeged idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét mozgalomhoz, melynek idei gondolata: „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben” téma köré épül. A rendezvény-sorozat egyik hosszú távú célkitűzése ugyanis az, hogy rávegye a rendszerint napi szinten a városban autóval utazókat az alternatív közlekedési módok igénybe vételére. Ezen városi programok keretében a rendőrség is változatos bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel csatlakozik e közismert dátum célkitűzéseinek propagálásához. A rendőrség rendezvényein kiemelt figyelmet szentelnek a tanévkezdés és az ehhez kapcsolódó bűn- és baleset-megelőzési feladatokra. E programsorozat keretében tekinthetik meg az érdeklődők az „Érted?” baleseti szimulációt

(a tavalyit lásd alul, a panorámaképen)

, mely élethűen prezentálja egy baleset valós, torokszorító következményeit, a rendőrség, tűzoltóság, mentők áldozatos munkáját az életmentésben. A jelenet drámaian hívja fel a figyelmet az alkoholos és drogos vezetés veszélyeire is. Persze vidámabb, játékos programok is várják az érdeklődőket. A főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága, valamint Bűnmegelőzési Osztálya szervezésében bűn- és baleset-megelőzési totót tölthetnek ki, kerékpáros és elsősegélynyújtási ügyességi és aszfaltrajz-versenyen vehetnek részt elsősorban a fiatalok. A legügyesebbeket, legrutinosabbakat azután ajándékkal jutalmazzák.

A szegedi autómentes nap részletes programja ITT olvasható.

Mórahalmon is autó nélkül

Mórahalom idén is csatlakozik az autómentes naphoz, melynek keretében - a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” szlogen alatt - a Barmos György téren a Móra Ferenc ÁMK előtt számos programmal várják az érdeklődőket 7 és 16 óra között.

Programok

7-8 óra: körforgalom mellett, Bringás-reggeli (aki autó nélkül érkezik, gyalog/kerékpárral). Barmos György tér: 8-12 óra: Magyar Vöröskereszt - Kvízek, totók (elsősegélynyújtó, vöröskereszt ismereti, egészséges életmód) - vérnyomásmérés - elsősegélynyújtó stand (ambu fantomon újraélesztés) - baleset-szimuláció (sebfestés). 10-12 óra: kerékpáros ügyességi verseny (Mórahalom rendőrőrs közreműködésével). 14-16 óra: kerékpáros ügyességi verseny (Mórahalom rendőrőrs közreműködésével). Napközben aszfaltrajz-verseny a téren lévő aszfaltra (rossz időben iskolában papírra). 14-16 óra: KRESZ-totó (Mórahalom rendőrőrs közreműködésével). Kb. 15 óra: Tűzoltó/ Mentők bemutatója: műszaki mentés. A Tisza Volán egy modern alacsonypadlós buszt, valamint egy régi farmotoros buszt (IKARUS 66) állít ki az iskola melletti megállóban. Veterán kerékpár (Dongó motoros, Bíró Ferenc, Makó), valamint veterán motor bemutatkozása (Csepel motorkerékpár Kecskés István, Mórahalom), Horváth Ferenc (háborús veterán oldalkocsis BMW).

Közlekedési baleset bemutató diákoknak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.