Egyetem

Jó szomszédok a kutatás-fejlesztésért

Jó szomszédok a kutatás-fejlesztésért

2010. szeptember 8., szerda
Jó szomszédok a kutatás-fejlesztésért

A DEAK Kooperációs Kutatási Non-profit Zrt. együttműködve az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karával nyitókonferenciát szervez „A határtérség K+F+I képességeinek multidiszciplináris, piacorientált fejlesztése” címmel a MORDIC projekt keretében a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával. A tudományos tanácskozásra szeptember 10-én 10 órától kerül sor.

„Szinte kihívást jelent az, hogy a kutatók és a vállalatok munkatársai nem mindig ugyanazt a nyelvet beszélik. A kutató publikálni akar, ezzel mérik a munkája eredményességét, míg egy vállalatnál dolgozó fejlesztőnek konkrét terméket kell előállítania. Ez a kettő persze kombinálható, de nem megy magától” - magyarázta a kutatás-fejlesztés-innovációs terület egyik alapvető problémáját Gyulai Tamás, a DEAK Zrt. vezérigazgatója. Ezért olyan közös kutatási projekteket keresnek, amelyben mind a két fél megtalálja számítását.

Határon átnyúló, magyar-szerb határmenti programot terveznek a szervezők. A Szegedi Tudományegyetemen - és a DEAK Zrt. égisze alatt is - dolgoznak szoftverfejlesztők kooperációs kutatásokban a vállalatok irányában, ez a szoftveres tudásbázis nemzetközileg is elismert, elég csak példának említeni a nyílt forráskódú szoftverek területén elért kifejezetten kimagasló teljesítményt - emelte ki a vezérigazgató. Ennek alapján, valamint a földrajzi közelség apropóján is kézenfekvő volt az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karának partnernek a szegedi egyetem az ottani egyetemi kampuszon belüli szoftvertechnológiai park kialakításához. A pályázat célja, hogy a két térség, a két város és a két egyetem közötti együttműködést fejlesszék a kutatás-fejlesztés-innováció területén. Ennek konkrét eredményeként olyan előkészítő terveket szeretnénk összeállítani, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy mindkét városban technológiai park vagy más hasonló néven futó, de mindenképpen a kutatókat és a vállalatokat közösen kiszolgáló infrastruktúra tudjon majd megépülni - ismertette a projektet Gyulai Tamás. „A projekt végére, jövő októberre szeretnénk olyan kooperációs akciótervet tető alá hozni, amelyekben a következő lépéseket konkrétan lefektetik” - összegzett a vezérigazgató.

Egyetemorientált megvalósítás

A projekt operatív végrehajtói, megvalósítói a két egyetem szakemberei közül kerülnek ki. Jóllehet a célok nem az egyetem belső céljai, hanem az, hogy az egyetemi tudás minél inkább elérhető legyen a gazdaság irányából. „Ezért az együttműködési koncepciók kialakítását egy négy szakmai konzultációból álló sorozat eredményeként valósítanánk meg, amelyhez szeretnénk majd meginvitálni a szakterületeken érintett vállalatok, vagy közintézmények - mint például az önkormányzati hivatal, illetve megyei közgyűlés megfelelő szakmai bizottságai - szakembereit. Az együttműködési koncepció ugyan elsősorban a két egyetemre fókuszál, de szeretnénk, ha ez a partnerek minél szélesebb körét átfogná” - fejtette ki Gyulai Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.