Jó szomszédok a kutatás-fejlesztésért

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A DEAK Kooperációs Kutatási Non-profit Zrt. együttműködve az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karával nyitókonferenciát szervez „A határtérség K+F+I képességeinek multidiszciplináris, piacorientált fejlesztése” címmel a MORDIC projekt keretében a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával. A tudományos tanácskozásra szeptember 10-én 10 órától kerül sor.

„Szinte kihívást jelent az, hogy a kutatók és a vállalatok munkatársai nem mindig ugyanazt a nyelvet beszélik. A kutató publikálni akar, ezzel mérik a munkája eredményességét, míg egy vállalatnál dolgozó fejlesztőnek konkrét terméket kell előállítania. Ez a kettő persze kombinálható, de nem megy magától” – magyarázta a kutatás-fejlesztés-innovációs terület egyik alapvető problémáját Gyulai Tamás, a DEAK Zrt. vezérigazgatója. Ezért olyan közös kutatási projekteket keresnek, amelyben mind a két fél megtalálja számítását.

Határon átnyúló, magyar-szerb határmenti programot terveznek a szervezők. A Szegedi Tudományegyetemen – és a DEAK Zrt. égisze alatt is – dolgoznak szoftverfejlesztők kooperációs kutatásokban a vállalatok irányában, ez a szoftveres tudásbázis nemzetközileg is elismert, elég csak példának említeni a nyílt forráskódú szoftverek területén elért kifejezetten kimagasló teljesítményt – emelte ki a vezérigazgató. Ennek alapján, valamint a földrajzi közelség apropóján is kézenfekvő volt az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karának partnernek a szegedi egyetem az ottani egyetemi kampuszon belüli szoftvertechnológiai park kialakításához.

A pályázat célja, hogy a két térség, a két város és a két egyetem közötti együttműködést fejlesszék a kutatás-fejlesztés-innováció területén. Ennek konkrét eredményeként olyan előkészítő terveket szeretnénk összeállítani, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy mindkét városban technológiai park vagy más hasonló néven futó, de mindenképpen a kutatókat és a vállalatokat közösen kiszolgáló infrastruktúra tudjon majd megépülni – ismertette a projektet Gyulai Tamás.
„A projekt végére, jövő októberre szeretnénk olyan kooperációs akciótervet tető alá hozni, amelyekben a következő lépéseket konkrétan lefektetik” – összegzett a vezérigazgató.

Egyetemorientált megvalósítás

A projekt operatív végrehajtói, megvalósítói a két egyetem szakemberei közül kerülnek ki. Jóllehet a célok nem az egyetem belső céljai, hanem az, hogy az egyetemi tudás minél inkább elérhető legyen a gazdaság irányából. „Ezért az együttműködési koncepciók kialakítását egy négy szakmai konzultációból álló sorozat eredményeként valósítanánk meg, amelyhez szeretnénk majd meginvitálni a szakterületeken érintett vállalatok, vagy közintézmények – mint például az önkormányzati hivatal, illetve megyei közgyűlés megfelelő szakmai bizottságai – szakembereit. Az együttműködési koncepció ugyan elsősorban a két egyetemre fókuszál, de szeretnénk, ha ez a partnerek minél szélesebb körét átfogná” – fejtette ki Gyulai Tamás.

Default thumbnail
Előző sztori

Hátország: heti Mucsi-hetes a kisteleki hálóban

Default thumbnail
Következő sztori

Évtizedes kálvária – templom és stációk nélkül

Legutóbbi hasonló cikkek