Kultúra

Idén is örökségnapok a Somogyi-könyvtárban

Idén is örökségnapok a Somogyi-könyvtárban

2010. szeptember 15., szerda
Idén is örökségnapok a Somogyi-könyvtárban

A Somogyi-könyvtár 2006 óta vesz rész a Kulturális Örökség Napjai – ingyenes épületlátogató hétvége rendezvénysorozatban. 2010 – a Kulturális turizmus éve. A szeptember 18-19-én megrendezendő örökségnapok idei tematikája: A Felemelő Század – ehhez kapcsolódik kiállításokkal, tárlatvezetéssel, kulturális örökségsétával, épületbemutatóval, koncerttel a Somogyi-könyvtár gazdag programja.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Somogyi-könyvtár épületének egyébként zárt részeit (kötészet, restauráló műhely, könyvraktárak, lapostető) is meg lehet látogatni – vezetéssel. A könyvtár muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része. A ’Helyünk a Világban’ - a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében és a ’Láthatatlan képtár’ – munkaszobák falain című kiállítás mindkét napon a teljes nyitva tartás alatt megtekinthető.

A Somogyi-könyvtár épületén belül a következő programok várják az érdeklődőket:

1. A pincétől a lapostetőig – a Somogyi-könyvtár épülete, ahogy az olvasók nem látják. Épületbemutató/túra. Mindkét nap 10 és 14 órakor. 2. ’A Felemelő Század = Helyünk a Világban’ - könyvkincsek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében. Kiállítás és bemutató/előadás az Emlékkönyvtárban. Mindkét nap 12 és 17 órakor. 3. ’Láthatatlan képtár’ – munkaszobák falain. A könyvtárépület irodáit díszítő képzőművészeti alkotásokból szerkesztett kiállítás és tárlatvezetés. A műtárgyak a XX. század magyar képzőművészetének sajátos keresztmetszetét nyújtják

Kukovecz Nanától Galambos Tamásig

– az alagsori kiállítótérben. Tárlatvezetés: mindkét nap 11 és 15 órakor.

Kulturális örökségséták:

'Hol sírjaink domborulnak' - híres szegediek nyughelye a Belvárosi temetőben című, mintegy 2 és félórás, felfedező séta egy tervezett sorozat első része, ami jövőre a zsidó temetőben, azután a református, majd az alsóvárosi temetőben folytatódik. (Mindkét nap: 10 és 14 órától. Előzetes jelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni személyesen a Somogyi-könyvtár földszinti adminisztrációs pontján, telefonon a titkárságon: 630 634 201-es mellék, e-mailben a library@sk-szeged.hu címen lehet. Részletes tájékoztatás a könyvtár honlapján: www.sk-szeged.hu olvasható.) Ökumenikus templomséta Szeged belvárosában – mindkét nap (de némileg eltérő útvonallal!). Mindkét nap: 14 órától. (kb. másfél óra)

Mindkét séta a Somogyi-könyvtártól indul. A Korzó Zeneházzal együttműködésben A zene/ház mindenkié címmel épületlátogatást és kamarakoncertet szerveztünk. Az épületet Koczor György Ybl-díjas építész mutatja be, ezt követi Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és a Szöllősy vonósnégyes műsora. (Csak szombaton!!! 15 órától. Gyülekezés 14.30-kor a Somogyi-könyvtár főbejárata előtt. Egyénileg érkezők 14.55-kor csatlakozhatnak a Korzó zeneház Fekete sas utcai bejáratánál. A koncert részletes programja a könyvtár honlapján www.sk-szeged.hu olvasható.) A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Szegedi Akadémiai Bizottság klasszicista székháza is megnyitja kapuját, a könyvtár kérésére kapcsolódik a KÖN programjához. (Szeged, Somogyi utca 7. Tájékoztató, ismertető szórólap a helyszínen áll rendelkezésre.) A Somogyi-könyvtár honlapján, ahol folyamatosan frissített tájékoztatást talál a Kulturális Örökség Napjai egyre bővülő programjáról és időpontjairól. A programok ingyenesek. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Somogyi-könyvtárba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.