Egyetem

Húszéves az Avar utcai katolikus ovi

Húszéves az Avar utcai katolikus ovi

2010. szeptember 22., szerda
Húszéves az Avar utcai katolikus ovi

Húsz évvel ezelőtt vált katolikus intézménnyé az Avar utcai óvoda. Az ovi már a tanácsi időszak végén egyházi kezelésbe került. A két évtizede lezajlott rendszerváltó fordulatnak köszönhetően az Avar utcai óvoda Szeged első és azóta folyamatosan működő katolikus ovija lett. Az óvoda egyházi fennállásának 20 éves évfordulójáról szeptember 24-én, pénteken 16 órakor emlékeznek meg az intézményben.

Az utóbbi két évtized alatt közel félezer gyermek járt az Avar utcai katolikus óvodába. A húsz esztendővel ezelőtti ovisok között már családapák és anyák is vannak. Az egykori apróságok között akad, akiből orvostanhallgató, informatikus, pincér, szakács vagy éppen buszsofőr, bolti eladó, focista, zenész, biológus lett. Talán a legismertebb Avar utcai óvodás a népszerű ifjú énekes, Lakatos Krisztián, aki már ovisként is előadóművészi karrierről álmodott. Az Avar utcai óvodát 1936-ban építették. 1990-ben került egyházi fenntartásba. Az épületet még a végnapjait élő városi tanácstól vette át a püspökség. A hitüket a kommunista diktatúra idején is gyakorló óvónők rövid idő alatt igazi katolikus intézményt formáltak az Avar utcai oviból.

„A családok között barátságok alakultak ki. Vigyáztak egymás gyerekeire, a kinőtt ruhákat cserélték, gyűjtést szerveztek a szeretetszolgálatnak” – idézi fel a kezdeteket

Szilva Lászlóné

, akinek vezetésével 1990-ben egyházi intézménnyé alakult az óvoda. Napjainkban a

Katona Zsoltné

irányította gyermekkert felett a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság gyakorolja a fenntartói jogokat. A katolikus óvoda húsz éve folyamatosan száz százalékos kihasználtság mellett működik. Előfordult olyan eset, hogy az édesanya még a pocakjában hordta gyermekét, de az óvodavezetés felé már jelezte, három év múlva szeretné, ha felvennék a kicsit az intézménybe. Egy ismert katolikus nagycsaládnak eddig öt gyermeke járt az Avar utcai katolikus oviba. „Ha legkisebb gyermekünk is évek múlva elkezdi majd az iskolát, elmondhatjuk, 21 évig jártunk az óvodába és már előre sajnáljuk, hogy ilyen gyorsan véget ért” – mondja a hatgyermekes édesapa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.