Hátország: botlott a kék-fekete lokomotív!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem bírt a Bordánnyal a megyei II. osztály Homokháti csoportban az FK 1899 Szeged ifjúsági csapata. A kék-fekete fiatalok a felnőttekhez hasonlóan kétgólos vereséget szenvedtek látogatóiktól.

Ifjúságiak, megyei II. osztály Homokháti csoport 3. forduló:

FK 1899 Szeged – Bordány SK 1-3 (0-1). Szeged, vezette volna: Szalai Szabolcs.
FK 1899 Szeged: Kornis – Bujdosó, Módra, Burzon (Mikovity), Fábián (Abonyi), Márton (Teimel), Reisinger, Szécsi, Szilágyi, Tóth D. (Tranger), Tóth T. Edző: Marton Gellért.
Bordány SK: Szalai – Kővágó, Masir, Kocsis, Répási, Kozma, Tari, Fodor, Czékus, Varga, Szabó.
Gólszerzők: Tóth T., illetve Varga, Fodor, Kozma.
Jók: Tóth T., Kornis, Márton, illetve Szalai, Varga.

A megye második vonalának Homokháti csoportjában a hétvégén már a 3. fordulót rendezték, ahol az FK 1899 Szeged és a Szegedi Vasutas SE közös ificsapata a tavalyi bajnok Bordány SK-t látta vendégül.
A hazaiak tudták, az elmúlt hetinél több kell a győzelemhez. Ennek szellemében komolyan készültek a mérkőzésre, s látszott, hogy meg akarják mutatni erejüket a Bordány ellen is.
Kezdeményezően léptek fel a szegediek, helyzeteket alakítottak ki, de az egyik támadás végén Szécsi lövése nem volt elég pontos. Következett a 16. perc és a hideg zuhany: első valamire való helyzetét értékesítette a Bordány, Varga találatával 0-1.
A gyors, rövid passzos játékot megvalósító vendégeket nem tudták megállítani a kék-fekete legények, s a középpályán átrobogva lendületből átjátszották a védelmet. A félidő vége felé aztán magukhoz tértek a szegediek, akik meglehetősen pontatlanul játszottak, s nehezen tudták megtartani a labdát, de számos helyzetben csak a vendégvédők szabálytalankodása tudta megakasztani támadásaikat. Az egyik ilyen szabadrúgáshoz a Maláj becenévre hallgató Fábián 18 méterről elemi erővel elvégzett szabadrúgását Szalai portás még ujjheggyel a kapufára tolta, majd a lepattanó labdára lecsapó Tranger szétbombázta a kapufát, így a kihagyhatatlannak tűnő helyzet kimaradt. A félidő végére úgy tűnt, a Bordány elkezdett elfáradni, pedig ellenfelüknél kevesebb folyamatos futásra kényszerültek, így jól jött számukra a félidő.
A szünetben mindkét csapat rendezte sorait, majd a folytatásban ismét a szegediek léptek fel támadólag, míg a vendégek a kontrákra építkeztek.
Egyenlítés helyett azonban növelte előnyét a címvédő: Fodor az 52. percben megszerezte csapata második gólját az FK teljes jobb szárnyának asszisztálása mellett. A mezőnymunka, mely kőkemény ütközéseket hozott, mindkét csapat erejét elvette, de Kozma a 65. percben megszerezte csapata harmadik találatát. Percekkel később a hazaiak Tóth Tibor révén szépítettek: egy szöglet után nem tudtak a bordányi védők felszabadítani, s Tóth lövése utat talált a lábak erdején át a kapuba. A mérkőzésen kimagasló mezőnymunkát végző Tóth megérdemelte a gólt, s ekkor úgy tűnt: izgalmas lesz a vége. Az ekkor már két csatárral rohamozó hazaiak azonban nem tudtak újabb gólt szerezni, sőt a végén még a hazai kapusnak kellett hatalmas bravúrral hárítani, miután egy az egyben vezették rá a labdát, Kornis kapus tudatosan ellépett a rövid sarok irányából, s szándékosan kiegyenesedve várta a csatár döntését. A vendégtámadó fel is ismerte a helyzetet, s laposan a jobb kapufához gurította a labdát, ám Kornis hihetetlen bravúros gyorsasággal vetődött rá a labdára, így az eredmény változatlan maradt.
Elszenvedte szezonbeli első vereségét Kaiser Rezső és Marton Gellért alakulata, de kék-fekete lokomotív játékosainak nincs ideje a kesergésre, hiszen szeptember 3-án (pénteken) ismételten hazai pályán, már a Zsombó ellen kell bizonyítaniuk, hogy nem érdemtelenül győztek a szezonnyitól.
A mérkőzés után a hazaiak edzője, Marton Gellért a következőket mondta lapunknak: „Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen a tavalyi bajnok volt az ellenfél. Meg is voltak a lehetőségeink, de nem koncentráltunk eléggé. Sokat hibáztunk, a mai napon számos egyéni hiba pecsételte meg sorsunkat, de természetesen csak edzésen fogok neveket mondani. Van, akin látszik az edzéshiány, s van, aki nem készült a megfelelő alázattal a mérkőzésre, de fiatalokról van szó, náluk pedig időnként becsúszik az ilyen, de ma a megengedhetőnél többen voltak a fáradtak.
Koncentrációban, fegyelemben és helyzetkihasználásban kell javulnunk, és tovább csiszolni a gépezetet. Elkezdődik az iskola, ilyenkorra egészül ki minden csapat kerete, ami nekünk kimondottan jó lesz, hiszen többen csak most fognak csatlakozni a csapathoz.
Külön kiemelném Kornis Zsolt és Tóth Tibor teljesítményét a mai alkalommal.
Nyilván nem örülünk a vereségnek, de azt gondolom, hogy jó az út, amin haladunk, s hétről hétre válik tudatosabbá és összeszokottabbá a csapat játéka.”

Előző sztori

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Következő sztori

Iskolakezdés: szabálytalan autósok, bedugult utcák