Közélet

Elengedhetetlen a változás Szentesen

Elengedhetetlen a változás Szentesen

2010. szeptember 30., csütörtök
Elengedhetetlen a változás Szentesen

Az október 3-i önkormányzati választásokon a tavasszal elkezdett változási folyamatot be kell teljesíteni, melynek aktív részesének kell lennie Szentesnek is. A kormány által elkészített stratégiai programban Farkas Sándor polgármesterjelöltön és a Fidesz szentesi önkormányzati képviselőjelöltjein keresztül biztosított a helye a város elképzeléseinek is – hangsúlyozta szentesi tájékoztatóján Molnár Ágnes államtitkár, aki ehhez kérte a szavazók támogatását.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációs államtitkára Szentest ismerő emberként érkezett a városba, ugyanis a Dr. Bugyi István Kórházban volt egykor gyakornok. Elmondta: A jövőben fontos szempont lesz, hogy a települések hogyan tudnak bekapcsolódni a Nemzeti Együttműködés kormányának fejlesztéspolitikájába, mely az előző, szocialista kormány ötletelésével, ad hoc elképzeléseinek megvalósításával és forráskihelyezéseivel szemben részletesen kidolgozott stratégia. „Az elmúlt években szétszórtan, elaprózva használta fel az ország korábbi vezetése a forrásokat, az Európai Unióból Magyarországra érkező 7800 millió forintos összeg döntő részéről, mintegy háromnegyedéről döntöttek. Mára mintegy 1800-1900 milliárd szabad forrás maradt, amelyet a kormány főként olyan projektek támogatására kíván felhasználni, amelyek a gazdaságélénkítést, a kis- és középvállalkozások támogatását és a munkahelyteremtést szolgálják” - jelentette ki az államtitkár, aki arról is beszámolt, hogy az új kormány által összeállított elképzeléseket és a korábbi támogatáspolitika felülvizsgálását az Állami Számvevőszék is megerősítette jelentésében, sőt az Európai Unió felülvizsgáló szervei is szabálytalanságok sorát mutatták fel. A folyamatban lévő projektek áttekintése megtörtént, több száz esetében tartalmi átvizsgálásra is szükség van amellett, hogy be kell indítani a nemzeti konzultációt a pályázati rendszer anomáliáiról is. Egyszerűsíteni kell az eljárásokat, és elkerülhetetlen egy mindenki számára érthető és elérhető pályázati útmutató rendszer kialakítására, mely elősegíti a források lehívását. Fel kell oldani a jelenlegi adminisztrációs, bürokratikus nehézségeket, illetve össze kell hangolni az uniós és hazai pénzek felhasználását, az ágazati és a területi fejlesztéseket, így Szentes elképzeléseit is. „Ehhez azonban elengedhetetlen helyben is a változás” - szögezte le

Molnár Ágnes

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.