Egyház

A test bibliai megjelenéséről értekezik az idei Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden

A test bibliai megjelenéséről értekezik az idei Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden

2010. szeptember 8., szerda
A test bibliai megjelenéséről értekezik az idei Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden

A Bibliában megjelenő test lesz a témája idén a XXII. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának; a csütörtökön kezdődő rendezvényen a Szentírásban megjelenő testiséget elemzik - mondta el az MTI-nek a szervező Benyik György, a szegedi Gál Ferenc hittudományi főiskola teológiatanára.

Mint kifejtette: sokan úgy vélik, hogy a Biblia eleve testellenes és a lélek egyoldalú felértékelése miatt lenézi az emberi testet. Ennél azonban sokkal komplikáltabb a kérdés. A test és lélek fogalmának merev szétválasztása ugyanis a görög filozófián keresztül került bele a keresztény teológiába. A Biblia a testre két különböző szót használ, másként nevezi az élettelen testet, mindössze húsnak tartva, és másként az életet hordozó testet, amelynek pszichikus funkciókat is tulajdonít. A zsidó szövegek a test nélkül nem tudják elképzelni az embert, sokat beszélnek a test és a lélek kölcsönhatásáról, ezért a halál utáni létet árnyszerű létnek tartják. Amikor az újszövetségi szövegek lélekről beszélnek, azt mindig az ember szellemi szférájával kapcsolják össze. Ha a lélek az Isten felé irányul, akkor szent lélekről beszélnek, ha pusztító jellegű, akkor démonokról szólnak. Az isteni rész az emberben, az Isten „lehelete” nemcsak élővé teszi a testet, hanem meg is szenteli. Az evangéliumok Jézusnak nem csak a lelkéről beszéltek, hanem testi megnyilvánulását is leírták, sőt azt tartották nagyra, hogy benne az Isten igéje hús-vér emberré lett. Ezért kell a kereszténynek gondoznia a testét, amely a feltámadáskor teljesedik ki. Mert nemcsak a lélek, hanem a test is feltámad a keresztény elképzelés szerint - fejtegette a teológus. A szombatig tartó konferenciára mintegy húsz előadó érkezik Prágából, Budapestről, a japán Cukubából, Bécsből, Münchenből, Zágrábból, Kolozsvárról, Győrből és Gyulafehérvárról. A konferencia kiemelkedő előadója a nemzetközi szaktekintély

Joachim Gnilka

müncheni professzor a pápai biblikus bizottság tagja. Huszonkét év csaknem 3105-en voltak kíváncsiak a szegedi Biblikus Konferenciára. Több mint 230 előadást hallgattak meg a résztvevők, s a konferencia előadásaiból 20 kötet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 114 professzor érkezett külföldről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.