Sport

Véget ért a vitorlázórepülő-vb Szegeden + HANG, FOTÓK

Véget ért a vitorlázórepülő-vb Szegeden + HANG, FOTÓK

2010. augusztus 7., szombat
Véget ért a vitorlázórepülő-vb Szegeden + HANG, FOTÓK
Befejeződött a 31. vitorlázórepülő-világbajnokság Szegeden. A legjobb magyar eredményt a világbajnoki címvédő Gulyás György érte el, aki kategóriájában a hatodik lett. A magyar válogatott a pontversenyben a 15. helyen végzett. Az eredményhirdetéssel ma befejeződött a 31. vitorlázórepülő-világbajnokság. Mivel az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, nagyon sok múlott a szerencsén – hangsúlyozta Gyöngyösi András, a magyar szövetség elnöke. „Az eddigi világbajnokságok legnagyobb mezőnye jött össze, Szeged méltó helye volt a viadalnak. Arról nem tehetünk, hogy az időjárás sokszor megtréfálta a versenyzőket és a szervezőket is. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk és bízom benne, hogy hamarosan ismét vb-t rendezhetünk. Bár a viadal előtt azt mondtuk, hogy érmeket várunk versenyzőinktől, ez nem jött össze, de úgy érzem, a körülményekhez képest tisztességgel helytálltunk” – mondta az elnök. A repülős szövetség sportdiplomáciai sikerként könyvelte el, hogy Szerbia és Románia is megnyitotta légterét a versenyzők előtt. Ilyen eddig még nem fordult elő. Ráadásul Szerbiába mindennap átrepültek a vitorlások. „Az első nap 34 versenyző szállt le Szerbiában, ami még soha nem fordult elő. A légtérrel nem volt probléma, a visszaútnál enyhén szólva akadozott a határátlépés, volt, aki csak másnap érkezett vissza a szegedi repülőtérre” – emlékezett vissza Gönczi Péter szövetségi edző. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy Hegedűs László, az Open kategóriában világbajnoki futamot nyert. Ilyen eredmény még magyar versenyző nem ért el. „Engem is nagyon meglepett a harmadik napon elért futamgyőzelem. Tulajdonképpen azzal nyertem, hogy a leghamarabb indultam el, míg a többiek várakoztak. Egyedül repültem, s bejött a taktikám. Nagyon sajnálom, hogy a továbbiakban nem sikerült a jó szerepelés, de hozzáteszem, 42 éves pályafutásom alatt ilyen extrém körülmények között még nem versenyeztem” – jelentette ki a Hegedűs László. Az értékeléskor minden magyar sportoló szóba hozta az időjárási körülményeket. Tülkös János úgy fogalmazott, hogy eddig rossz időben a magyar versenyzők nem szálltak fel edzésen. Ezután ezt már nem tehetik meg, mert a nagy versenyeken nem lesz siker. „Többet kell repülnünk, mert elszáll mellettünk a világ. Ugyanakkor a technika fejlesztésére is nagyon oda kell figyelni, ehhez meg kell teremteni az anyagi hátteret” – hangsúlyozta az Open Kategóriában versenyző Tülkös János. A magyar csapat tagjai közül a 15 méteres rohanó kategóriában világbajnoki címvédő Gulyás György érte el a legjobb eredményt hatodik helyével. Bár sokan várták a címvédést, ő azonban már az első napok után tudta, örülhet, ha hatba kerül. „Ilyen időjárási viszonyok között minden elképzelhető volt. Vetélytársaim közül, akik világbajnokok, többen örültek, hogy tizenötbe kerültek. Elvárásom nekem is volt, de általában ezt menet közben alakul ki. Tulajdonképpen akkor lehetne reális eredményről beszélni, ha még egy hónapig köröznénk Szeged fölött” – mondta Gulyás György.

A világbajnokság végeredménye

15 méteres rohanó kategória: 1. Stefano Ghiorzo (Olaszország), … 6. Gulyás György, 12. Laurinyecz Sándor, 33. Tamás Ferenc (mindhárom Magyarország). 18 méteres kategória: 1. Zbigniew Nieradka (Lengyelország), … 29. Verebélyi Zoltán, 39. Szabó Péter (mindkettő Magyarország). Open kategória: 1. Michael Sommer (Németország), … 29. Tülkös János, 32. Hegedűs László (mindkettő Magyarország). Csapatverseny: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Németország, … 15. Magyarország.
Hallgassa meg a magyar csapat legjobbjával, a kategóriájában hatodik helyen végzett Gulyás Györggyel készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.