Kultúra

Vásárhelyi Őszi Tárlat: csaknem hatszáz alkotás érkezett

Vásárhelyi Őszi Tárlat: csaknem hatszáz alkotás érkezett

2010. augusztus 4., szerda
Vásárhelyi Őszi Tárlat: csaknem hatszáz alkotás érkezett

Csaknem hatszáz alkotás érkezett az október második vasárnapján nyíló ötvenhetedik Vásárhelyi Őszi Tárlatra; a zsűri a festmények, grafikák, szobrok közül mintegy kétszáz művet választ ki, melyeket az Alföldi Galériában állítanak majd ki - közölte Nagy Imre múzeumigazgató csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot az országban egyedülálló módon több mint ötven éve, minden esztendőben megrendezik. Sehol máshol nincs arra példa, hogy 1954 óta folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét - hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum vezetője a zsűrizés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A művészettörténész szerint a szabad beadású tárlatra nagyon színvonalas anyag érkezett. A művek - az elmúlt öt-tíz év hazai képzőművészeti tendenciájának megfelelően - egyre nagyobb méretűek, így a bírálók nehéz feladat előtt állnak, hiszen a kiállítótér befogadóképessége adott. A tizenegy tagú zsűrinek 345 festményből, 94 grafikából, 125 szoborból és huszonnégy, műfajilag nem azonosítható, de a szakemberek szerint érdekesnek és izgalmasnak tűnő "egyébből" kell kiválasztaniuk azokat a darabokat, melyeket az október 10-én nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerhet. A zsűri a beválogatott anyagot újból áttekintve pénteken dönti el, a kiállító alkotók közül kik kapnak elismerést, és ki veheti át a tárlat fődíját, a Tornyai Emlékplakettet - tette hozzá az igazgató.

Pogány Gábor

, a tárlat kurátora kifejtette: idén a korábbi éveknél is több fiatal alkotó jelentkezett munkájával a kiállításra. A harmincas éveikben járó festők, szobrászok és grafikusok professzionális felkészültségű és felfogású művészek, így egyre inkább erősödik a verseny a Vásárhelyi Őszi Tárlaton bemutatkozni kívánó alkotók között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.