The Guardian: a magyar kormány nyerésre áll

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kormány egyelőre nyerésre áll a nemzetközi szereplőkkel való szembenállás során – olvasható a The Guardianban megjelent cikkében. A szerző, Mark Weisbrot szerint az IMF által követelt politika fékezte a gazdaság talpra állását, és egy ponton valakinek ki kell mondania, hogy ami elég, az elég.

Magyarország kormánya az utóbbi hónapokban sok befolyásos érdekkel szállt szembe, és egyelőre nyerésre áll – jegyzi meg a cikk elején a szerző. Mark Weisbrot kiemelte: a Financial Times júliusban, amikor a magyar kormány „csomagolni küldte” a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), azt hangoztatta, hogy az IMF nem engedhet a költségvetési fegyelem lazulásával szimpatizáló kormányoknak. Magyarország ellenszegülése vélhetően az IMF és az európai hatóságok által szorongatott más kormányokra is átterjedhet.

Emlékeztet: a kormány július elején először is bankadót vezetett be, majd elutasította, hogy eleget tegyen az IMF a költségvetési hiány további csökkentésére vonatkozó követeléseinek.
Mindazokban a döntésekben, amelyeket az Orbán-kormány hozott, van némi gazdasági logika – vélekedik Mark Weisbrot. A bankadó a GDP 0,5 százaléka, ami jelentős egy olyan kormány számára, amely csökkenteni próbálja a hiányt. A bankok – amelyek felelőtlen hitelezési tevékenységük révén az Egyesült Államokban és másutt is jelentős részben okolhatók éppen azokért a gondokért, amelyekkel Magyarország küszködik – a gazdasági stagnálás közepette is nyereségesek, ez alkalmas terület adószedésre. Az IMF által követelt prociklikus politika – a költségvetési lefaragások és az adóemelések – fékezte a gazdaság talpra állását, és egy ponton valakinek ki kell mondania, hogy ami elég, az elég – írja a szerző.

További részleteket a Magyar Nemzet honlapján olvashat.

Előző sztori

Szegedi fejlesztések: veszélyben a 740 milliós kötbér? + HANG

Következő sztori

Hogyan vezetek? – Egyedülálló sofőrbejelentő-rendszer + VIDEÓ