Gazdaság

Szombattól már trolibusszal utazhatunk a 8-as vonalon

Szombattól már trolibusszal utazhatunk a 8-as vonalon

2010. augusztus 13., péntek
Szombattól már trolibusszal utazhatunk a 8-as vonalon

A tervek szerint augusztus 14-én, szombaton elindul a trolibusz-közlekedés a szegedi 8-as troli kibővített vonalán, a Klinikákig. A 2-es villamosvonal építési munkálatai miatt további forgalomváltozásokra kell számítani a troliközlekedésben.

Szombaton 17 órakor trolibusz váltja fel a város 7. legnépszerűbb közösségi közlekedési járatán az eddigi autóbuszokat; átszállás nélkül elérhetők a Rókusi városrészből a Tisza-parti klinikák és iskolák. A 8-as troli útvonala öt új megállóval bővült. Az eddigi Dugonics téri végállomás után megáll a Tisza Lajos körúton a Honvéd téri templom oldalán, majd az Aradi vértanúk terén a Gödör étterem előtt. Végállomását a Semmelweis utcán a Klinikáknál alakították ki, ezt követően a Szentháromság utcán az SZTK rendelőnél és a Dugonics téren konzervatóriummal szemben lehet le- és felszállni.

Szeged új 8-as trolijárata az új rókusi 2-es villamosvonal felsővezeték-szerelési munkálatai miatt a tervek szerint szeptember végéig átmenetileg Makkosház végállomásig viszi az utasokat a Körtöltés utca végállomás helyett. (Lásd mellékelt tömegközlekedési térképünket!) Szombaton üzemkezdettől az 5-ös trolijárat a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását. További megállói változatlanok. A fejlesztés a 2012-ig 29,5 milliárd forintból Európai Uniós támogatással megvalósuló Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. Kivitelezője az áramellátási tender nyertese: a Szeged SV 2009 konzorcium – tagjai: Siemens Zrt. és VIV Zrt. –, amely 3 milliárd forintból meghosszabbította a 8-as troli vonalát és kiépíti az új 10-es trolivonalat Tarján és Klinikák között, valamint korszerűsít 8 áramátalakító állomást és a kábelhálózatot. A szegedi trolivonalak ezekkel a beruházásokkal a korábbi összesen 30-ról 36 kilométerre bővülnek. Ebből a Körtöltés utca és a Dugonics tér közötti 4 kilométeres vonal 1670 méterrel, a Klinikákig bővült. A 8-as trolijárat 1983-ban indult, a Vidra utcáig vitt utasokat, 2006-ban hosszabbították meg a Dugonics térig. A fejlesztés háromszor annyi utast vonzott, mint korábban. A két évvel ezelőtti utasszámlálási adatok szerint naponta 9430 utast szállít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.