/

Szombattól már trolibusszal utazhatunk a 8-as vonalon

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tervek szerint augusztus 14-én, szombaton elindul a trolibusz-közlekedés a szegedi 8-as troli kibővített vonalán, a Klinikákig. A 2-es villamosvonal építési munkálatai miatt további forgalomváltozásokra kell számítani a troliközlekedésben.

Szombaton 17 órakor trolibusz váltja fel a város 7. legnépszerűbb közösségi közlekedési járatán az eddigi autóbuszokat; átszállás nélkül elérhetők a Rókusi városrészből a Tisza-parti klinikák és iskolák. A 8-as troli útvonala öt új megállóval bővült. Az eddigi Dugonics téri végállomás után megáll a Tisza Lajos körúton a Honvéd téri templom oldalán, majd az Aradi vértanúk terén a Gödör étterem előtt. Végállomását a Semmelweis utcán a Klinikáknál alakították ki, ezt követően a Szentháromság utcán az SZTK rendelőnél és a Dugonics téren konzervatóriummal szemben lehet le- és felszállni.

no images were found

Szeged új 8-as trolijárata az új rókusi 2-es villamosvonal felsővezeték-szerelési munkálatai miatt a tervek szerint szeptember végéig átmenetileg Makkosház végállomásig viszi az utasokat a Körtöltés utca végállomás helyett. (Lásd mellékelt tömegközlekedési térképünket!) Szombaton üzemkezdettől az 5-ös trolijárat a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását. További megállói változatlanok.

A fejlesztés a 2012-ig 29,5 milliárd forintból Európai Uniós támogatással megvalósuló Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. Kivitelezője az áramellátási tender nyertese: a Szeged SV 2009 konzorcium – tagjai: Siemens Zrt. és VIV Zrt. –, amely 3 milliárd forintból meghosszabbította a 8-as troli vonalát és kiépíti az új 10-es trolivonalat Tarján és Klinikák között, valamint korszerűsít 8 áramátalakító állomást és a kábelhálózatot. A szegedi trolivonalak ezekkel a beruházásokkal a korábbi összesen 30-ról 36 kilométerre bővülnek. Ebből a Körtöltés utca és a Dugonics tér közötti 4 kilométeres vonal 1670 méterrel, a Klinikákig bővült. A 8-as trolijárat 1983-ban indult, a Vidra utcáig vitt utasokat, 2006-ban hosszabbították meg a Dugonics térig. A fejlesztés háromszor annyi utast vonzott, mint korábban. A két évvel ezelőtti utasszámlálási adatok szerint naponta 9430 utast szállít.

Előző sztori

Akadálymentesítik a Napsugár Otthont Kisteleken

Következő sztori

Három nap alatt elfogták az idős csongrádi asszony gyilkosait