/

SZINes zenei kavalkád a 0. nap estéjén + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Etno, karaoke, techno, silent disco

no images were found

A SZIN idei nulladik napja az etno-zene rajongóinak kínált egész estés koncertfolyamot a Nagyszínpadon. Talán ezért is nem volt meglepő, hogy az ifjúság mellett a seniorok is szép számmal érdeklődtek a program iránt. A 30-as, 40-es sőt 50-es korosztály képviselőit is éppúgy meglehetett találni a nézők közt, mint az ifjakat.

A délutáni kis zápor arra elég volt, hogy a port kicsit lenyomja, de ahhoz már kevésnek bizonyult, hogy hátráltassa a nyitókoncertet. A 2006-ban alakult Fabula Rasa eklektikus zenei világát a környező népek folklórjának ritmikái és témái jellemezték, amit sokszor modern elektronikus zenei elemekkel is fűszereztek. Szirtes Edina Mókus érdekes körmondatai pedig különös hangulatú kapcsolatot eredményeztek a közönséggel. A zenekarok állandóan visszatérő és egymást váltó vendégeivel pedig igazi új szín is került az etno-zene palettájára. Falusi Mariann és Presser Gábor sajátos egyéni hangjukkal segítették, támogatták, de korántsem nyomták el a fellépőket.
A Csík Zenekar tagjai mintegy átfolyva a Fabula Rasából vették birtokukba a színpadot. A Magyarországon immár 22 éve működő Csík a magyar népzene hiteles tolmácsolójaként ezen az estén sem hazudtolta meg önmagát. Gyakran vitték a közönséget a ritmus és a tánc sodrásába, bemutatva azt, hogy a népzene váratlan, de kellemes élmény is tud lenni, így a könnyű műfajjal sikeresen ötvözött, mégis autentikus hangzásvilág sokakat magával tudott ragadni.
Az 1999-ben alakult Besh-O-Drom zenekar lovári nevéhez híven – „Üld meg az utat!” – valóban felült a zenéjük által képviselt kelet-európai és balkáni kultúrák sodró útjára. A tudatosan és kellemes összhangban ötvözött magyar, cigány, román, szerb bolgár elemekből összerakott hangzásviláguk, az improvizatív szólók, a színpadi mozgás mind-mind elemi erővel ültették az etno útjára a közönséget.
De a többi színpad sem szégyenkezhetett, A hagyományosan a fesztivál hátsó részében felállított Pepsi színpadon a „zúzósabb” stílusra hangolódott közönség Deák Bill Gyula, a Vad Fruttik, majd a Russkaja dübörgését élvezhette. A Borsodi Malátabárban az underground, míg a Party Arénában a techno csábította a fiatalságot.
A SZIN egyik helyszínének hangerejére viszont biztosan nem fog panasz érkezni. A silent disco fejhallgatós táncolói éjjel 11-től már csak saját maguk élvezhették a zenét. Az érdekes megoldásnak köszönhetően két stílus között választhattak, így sokszor mulatságosan eltérő vonaglásba, tekergésbe kezdtek még az összetartozó párok, társaságok is.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK

Következő sztori

Idén alacsonyabb lesz az infláció a korábban vártnál