Közélet

Makovecz Imre az ünnepről és Szent István szellemiségéről

Makovecz Imre az ünnepről és Szent István szellemiségéről

2010. augusztus 17., kedd
Makovecz Imre az ünnepről és Szent István szellemiségéről

Szőregen járt hétfőn Makovecz Imre, aki Rózsavölgyi József Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelölt felkérésére kápolnát tervez a helyi közösségnek. A Kossuth-díjas építészt augusztus 20-ához közeledve Szent István ünnepéről kérdeztük. Olvasóinkhoz szóló ünnepi gondolatait, üzenetét az alábbiakban olvashatják el.

„Augusztus 20-a nem elsősorban a kenyér ünnepe, noha a kenyér mindannyiunk számára nemcsak jelkép, hanem a legfontosabb ennivaló, mely középen helyezkedik el minden étel között, s kiegyensúlyozó erővel bír. Volt ugyanis egy Árpád-házi águnk, amelyik elvezette egy csodálatos medencébe ezt a népet, mely nép hozzá volt szokva a szélfútta kopár síkságokhoz, a kiszolgáltatottsághoz, hogy nincs sehol menedék, hogy nincs végleges háza, igazi otthona, s hogy ezek között az állapotok között is fenn kell tudni tartania a nagycsalád fogalmát és az égiekkel való kapcsolatot.

Szent István-napi ünnepség Ópusztaszeren

Számos színes programmal, köztük muzsikával, tánccal, koncertekkel és színházi előadással várják az érdeklődőket a Szent István-naphoz kapcsolódó négynapos szabadegyetemen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Részletes program ITT.

Eleink vándoroltak pusztáról pusztára ezer kilométereken keresztül, míg egyszer csak, mikor átlépték a Kárpátok vonalát, egy Isten csodáját láttak maguk előtt.

Árpád

vezér ide vezette ezt a hallatlan szervezettségű, fantasztikus életképességekkel rendelkező népet. Embereket találtak itt. Árpád nemzetségéből pedig megszületett egy király, aki azt mondta: az az ország erős, amelyik több népből áll. A magyarság befogadta az itt élő népeket. Mi lett a hivatalos nyelv a kereszténység felvétele után? A latin. Még a 19. században is, ha egy jobbágynak jogügye volt, akkor felfogadott egy deákot, és azzal ment el a jegyzőhöz előadni problémáját. Miért? Mert

Szent István

Magyarországa nem úgy képzelte el magát, hogy a magyar nyelv rátelepszik a többi nyelvre, hanem úgy, hogy lesz egy olyan általános hivatalos nyelv, mely megvédi a többit az elpusztulástól. Egy olyan mélyen keresztény és toleráns gondolkodásmód jellemezte ezt a Szent István-i koncepciót, melyet azóta csak rombolni sikerült, továbbfejleszteni nem!

Mikor megbízatásaimat elvégzendő Szlovákiába megyek, s találkozom a szlovákiai építészekkel, a magyart

Litomericzkynek

hívják, a szlovákot

Vargának

, Budapestről pedig megy a

Makovecz

. Ez Szent István Magyarországa! Szent István országa a mai napig is szívében ilyen. Ilyen a magyarság, mely most

Orbán Viktor

jóvoltából móresre tanította a rabló Nyugatot, s amelyik azokat a rablókat, akik csak pénzünket használják, de gyakorlatilag nem adnak vissza semmit, most megadóztatja, s mely szembeszáll a nemzetközi háttérpénzvilággal egy szellemiség jegyében és nevében – ez pedig Szent István szellemisége. Mert ebben a Kárpát-medencében mindenkinek – legyen szó szerbről, magyarról, románról, szlovákról vagy bunyevácról, svábról, cigányról, zsidóról – egyenjogúnak kell lennie a Megváltó Krisztus nevében. Augusztus 20-án ezt a megváltó gondolatot ünnepeljük saját nevünkben, saját örömünkre, és arra, hogy igenis lesz szebb és gazdagabb Kárpát-medencei jövendő!” – mondta a SZEGEDma.hu-nak Makovecz Imre.


Millennium katolikus templom Erdélyben - tervező: Makovecz Imre

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.