Közélet

Botka a pedagógusok bérével kampányol

Botka a pedagógusok bérével kampányol

2010. augusztus 31., kedd
Botka a pedagógusok bérével kampányol

2011. január 1-jétől az infláció mértékével megegyező önkormányzati fizetés-kiegészítést, "Szeged-pótlékot" kapnak a városi fenntartású oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok – jelentette be Botka László polgármester kedden a Tisza-parti városban. A Fidesz sajtóközleményben reagált a bejelentésre.

Egy közösségnek kötelessége kifejezni megbecsülését, elismerését pedagógusai felé – mondta a szocialista politikus a városi tanévnyitó ünnepségen tartott beszédében.

Botka László

kifejtette, a korábbi politikai ígéretek ellenére a kormány befagyasztotta a közalkalmazotti béreket, így a tanárok fizetését is. Az önkormányzat nem tudja teljes egészében ellensúlyozni a felelőtlen politikai döntések hatását, de igyekszik mérsékelni a kárt, hogy legalább ne csökkenjen a pedagógusok reálbére - mondta. A városban dolgozó háromezer-ötszáz pedagógus esetében a "Szeged-pótlék" bevezetése évente 250 millió forintos kiadást jelent, ez az összeg kigazdálkodható az önkormányzat 70 milliárdos költségvetéséből, ami évek óta egyensúlyban van - közölte polgármester. A magyarországi önkormányzatok közül méretéhez képest Szeged működteti a legnagyobb és legteljesebb oktatási rendszert. A városban szeptember 1-jén 32 ezer diák kezdi meg a tanévet, közülük 25 ezren önkormányzati fenntartású intézményben - mondta Botka László. Hozzátette: az önkormányzat az elmúlt hat esztendőben több mint 10 milliárd forintot fordított uniós támogatásból és saját forrásaiból iskolái felújítására.

Fidesz: Botka politikai haszonszerzésre használja a tanárokat

"Az oktatásban dolgozóknak köszönhető az, hogy az elmúlt 8 év szocialista kormányzása alatt nem omlott össze a magyar közoktatás" - olvasható

Farkasné Pocsai Blanka

, a városi közgyűlés oktatási bizottsága fideszes tagjának sajtóközleményében. "Ezért köszönet illeti az összes oktatásban dolgozó szakembert. Sajnálattal vettük ugyanakkor tudomásul, hogy tanárainkat, közösségünk megbecsült tagjait, az MSZP-s Botka László politikai haszonszerzésre használja fel kampányidőszakban, és a választások előtt 1 hónappal érzi csak fontosnak érdekeik képviseletét. Hibás kormányzati döntésekről beszél, miközben megfeledkezik arról, hogy 8 évig ők kormányozták az országot és tették tönkre a közoktatást az országban. Ebben az évben - köszönhetően az MSZP és Botka László közös tevékenységének - országosan 1200-zal kevesebb pedagógus áll katedrára, mint tavaly. Botka László oktatás iránti fogékonyságát mi sem mutatja jobban, minthogy egy szegedi óvodát zárat be azért, hogy mellette kaszinó nyílhasson, szavazatával bevezette a tandíjat, miatta nem lehetett az alsó tagozatos tanulókat osztályozni, megszavazta a méregdrága kakaóbiztos számítógépeket, és támogatta az oktatási intézmények bezárását és összevonását" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.