Diáktáborral hoznák vissza a Baka-féle költőiskolát

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baka István költő, író, műfordító 20 évig volt a „Kincskereső” című, 10-14 éves gyerekeknek szóló irodalmi folyóirat szerkesztője, s az évente megrendezett Kincskereső-táborokban olyan költőiskolát hozott létre, amelyből mára jelentős költők és irodalomtörténészek nőttek ki (például Nagy Gábor és Bombitz Attila). Ezt a hagyományt szeretné a Baka István Alapítvány feleleveníteni és folytatni egy költő-, újságíró-, illusztrátor-, versmondó- és színjátszóképző tábor megrendezésével.

A tábornak a költő lakóhelye, Szeged és szülővárosa, Szekszárd egy-egy általános iskolájának (Dózsa György- és Baka István Általános Iskola) 10-14 éves diákjai számára hirdetnek meg ingyenes részvételi lehetőséggel július 11. és 17. között. Ezekben az iskolákban sok olyan gyerek tanul, akik Csongrád megye és Tolna megye más településeiről járnak be, tehát a táborban nem csak városi gyerekek vesznek részt.
Hagyományteremtő szándékkal a két megyében váltakozva rendezik meg a tábort: egyik évben a Tolna megyei Szálkán, a másik évben pedig Szegeden, a KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány által működtetett Grand Café Art Moziban és az SZTE Móra Ferenc Kollégiumban.

A tábor művészeti csoportjainak vezetését kiváló alkotók vállalták:
1. Költőiskola: Nagy Gábor (1972-) nyolckötetes költő, író, irodalomtörténész, a Hitel c. Folyóirat szerkesztője, főiskolai tanár, aki maga is Baka-tanítvány volt a Kincskereső-féle költőiskolában, s akinek „…legyek versedben asszonánc” címmel doktori értekezése, majd monográfiája jelent meg Baka Istvánról.
2. Újságírás, interjú- és televíziós riportkészítés: Kis Pál István (1951) négykötetes költő, magyartanár, újságíró, a Dunatáj Televízió munkatársa.
3. Illusztráció: Baky Péter (1950) festőművész, aki a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán diplomázott, 1980-1986 között elsősorban grafikusként dolgozott. Hat évig tanított az Illyés Gyula Tanárképző Főiskolán. Jelenleg a szekszárdi Művészetek Háza igazgatója és a ferencvárosi Pincegaléria művészeti vezetője. 1979 óta kiállító művész. Kis Pál István Mirtuszlevelek Bakkhosz kertjéből című kötete, amelyet ő illusztrált, megtekinthető ITT.
4. Versmondás, előadóművészet: Orbán György előadóművész, aki két évtizede számos önálló esttel, többek között József Attila-, Pilinszky- és Baka-műsorokkal járta be Magyarország, Erdély és a Vajdaság településeit, CD-lemeze jelent meg. A Tolna Megyei Baka István Versmondó Egyesület alapító elnöke.
5. Színjátszás: Rotkainé Pászti Lívia és Kocsisné Dóra Ildikó, a Baka István Általános Iskola nagy tapasztalattal rendelkező drámapedagógusai.

A tábori szakmai munka mellett gazdag program vár a gyerekekre: kirándulások Tolna megye irodalmi emlékhelyeire (Ozora, Rácegres, Sárszentlőrinc, Bonyhád, Alsóbörzsöny, Decs, Szekszárd), art film-vetítések, vetélkedők, találkozás, interjúkészítés Móser Zoltán fotóművész-íróval, Schubert Péter grafikusművésszel, Kovács Zoltán festőművésszel, Farkas Pál Szegedről elszármazott szobrászművésszel és Dobcsányi László muzsikussal.

A tábor a Baka István Alapítványon kívül a következő szegedi és szekszárdi civil szervezetek összefogásával jött létre: Szögedi Múzsa Nonprofit Kft., Grand Café, Pad Egyesület, Szekszárd.
Támogatta Szeged és Szekszárd MJV Önkormányzata.

Előző sztori

Juliális Tarjánban szépségversennyel

Következő sztori

Pórul jártak a frankhitelesek