Vasúttörténeti fotókiállítás a 60. Vasutasnapon

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány immár nyolcadik alkalommal rendezi meg Országos Vasutas Fotókiállítását. A kétévenkénti rendszerességgel látható kiállítást megelőzően az alapítvány mindig adott témakört ajánlott a vasút és a fényképezés szerelmeseinek, így a korábbi években is igen színes és érdekes témák, és események köré csoportosították a képeket.

1996-ban a 150 éves magyar vasút, 1998-ban az 1848-as szabadságharc előtt tisztelegtek a képekkel. A 2000-es kiállításon már a Millennium és a Szent István Nap volt a fő téma, 2002-ben pedig a 100 éves múltra visszatekintő szegedi Indóházról készített képeket vonultattak fel. A 150 éves szegedi vasút életét ismertető kiállítást 2004-ben tartották, az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójáról és vasúttörténeti emlékeiről pedig 2006-ban emlékeztek meg. Két évvel ezelőtt a 150 éve épült és a háborúban elpusztított szegedi vasúti híd volt a fotók témája.
A fotópályázatot idén gróf Széchenyi István, a „Legnagyobb magyar” halálának 150. évfordulója tiszteletére írták ki. A pályázatra 42 szerző 267 fotója érkezett be, melyekből a zsűri a kiállításra 148 db képet fogadott el, és 18-at díjazott. A tematikus kategóriák – a vasutasok, a vasút és a táj, az ember, a formavilág, a múlt – helyezettjei pénzdíjazásban, míg 13 pályázó különdíjban részesült. A Vasúttörténeti Alapítványt a kiállítás megszervezésében és a díjazások méltó megvalósításában számos vasúti és civil szervezet segítette. A pályázaton résztvevők összetétele igen sokrétű: a résztvevők mintegy egyharmada vasutas, a többiek civilek, diákok és nyugdíjasok az ország minden tájáról.
„A nyolcadik Országos Vasutas Fotókiállítást július 10-én nyitjuk meg Szegeden, a 60. Vasutasnapon, a Szegedi Vasutas SE Tornacsarnokában” – tudtuk meg Nagy József nyugdíjas MÁV főtanácsos, kuratóriumi titkártól. „Ezt követően július 13-tól augusztus 2-ig a szegedi Fekete Házban tekinthetik meg az érdeklődők. De szeretnénk a kiállítást az országban is vándoroltatni, ezért előzetes egyeztetés után vasúti szolgálati helyeken, csomóponti főnökségeken, művelődési intézményekben tartjuk meg a további bemutatókat.”
A fotók mellett természetesen a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményéből válogatott vasúttörténeti dokumentációkat, relikviákat, maketteket is láthatnak július 10-én azok, akik ellátogatnak a SZVSE-pályára, a 60. Vasutasnapra. A programkínálatban minden korosztály megtalálhatja majd kedvencét, így a kicsiket a Grimm-Busz színház szórakoztatja Mátyás király krónikáival, ezt követően élő nótaműsorral, főzőversennyel várják a felnőtteket. Délután fiatal szegedi muzsikusok, énekesek fellépése után a Dixie Jam Session zenekar élő koncertjét láthatják. De lesz hastánc és kung-fu bemutató is és este hat órai kezdettel Hevesi Tamás és a La Bomba zenekar bulijával zárhatják a napot.

Képeink a tavalyi Vasutas juliálison készültek.

A vasutasnap teljes programja

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kétnapos konferencia a génmódosításról

Default thumbnail
Következő sztori

Csőd szélén az MTV: hamarosan fizetés sem lesz?

Legutóbbi hasonló cikkek