Szegedi aranyérmes a matematikai diákolimpián

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilencvenhat induló ország közül tizenharmadik helyen végzett Magyarország a Kazahsztán fővárosában, Asztanában megrendezett 51. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.

A hattagú magyar csapat két-két arany- és ezüstérmet, illetve egy bronzérmet szerzett, egy tagja pedig dicséretben részesült.
A verseny honlapján – www.imo2010org.kz – közölt eredmények szerint egyéniben a 18. helyen végzett és ezzel aranyéremben részesült Nagy Donát (szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium); 27. helyezést ért el és ugyancsak aranyérmet szerzett Nagy János (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium); az ezüstérmes Éles András (debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) és Dankovics Attila (budapesti Veres Péter Gimnázium) az 53., illetve a 106. helyen végzett; a bronzéremmel jutalmazott Bodor Bertalan (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium) 227., míg a dicséretben részesült Mészáros András (győri Révai Miklós Gimnázium) 352. lett. Összesen 517-en indultak a rangos megmérettetésen.
A helyezéseket a szerzett pontszám alapján osztják ki a következő módon: aranyérmet kap a versenyzők legtöbb pontot kapott 1/12-e, ezüstérmet a következő 2/12-ük, bronzérmet pedig a résztvevők soron következő 3/12 része. Aki nem nyer érmet, az dicséretet kap, ha legalább egy problémát teljes egészében sikerült megoldania.
A Bolyai János Matematikai Társulat hétfői közlése szerint a magyar csapat vezetői Pelikán József (ELTE) és Dobos Sándor (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium) voltak.
Az országok közti versenyt nagy előnnyel Kína nyerte, a második helyen Oroszország, a harmadikon az Egyesült Államok csapata végzett.
A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia egy évente megrendezett diákverseny, melyen a 20 év alatti, egyetem előtt álló tanulóknak hat, egyenként hétpontos matematikai problémát kell megoldaniuk. Az első ilyen versenyt 1959-ben rendezték Romániában, s azóta 1980 kivételével minden évben megtartották. Ezzel a matematikai a legrégibb a nemzetközi tudományos diákolimpiák közül. A hetvenes évekig a szocialista országok versenye volt, ma az egész világra kiterjed. Minden résztvevő ország régebben nyolc, ma hat versenyzőt küldhet.
Magyarország az összesített történelmi listán Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen áll.

Előző sztori

Férfi sakk ob: Döntetlen a finálé első felvonásán

Következő sztori

Felgyújtották a hídkorlátot Szegeden – tetten ért tizenévesek