Egyetem

Magyar felfedezésű szupernóva!

Magyar felfedezésű szupernóva!

2010. július 22., csütörtök
Magyar felfedezésű szupernóva!

A Bajai Csillagvizsgáló és a Szegedi Tudományegyetem vezetésével 2008 óta folyó szupernóva-kereső program egyik július 7-ei felvételén magyar csillagászok 12 fős csoportja egy új szupernóvát fedezett fel – írja a hirek.csillagaszat.hu, a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

A felfedezést eredményező felvétel a

Bajai Csillagvizsgáló

2005-ben üzembe helyezett 50 cm átmérőjű automata távcsövével készült július 7-én hajnali 3 óra körül. A 16,6 magnitúdós (a szabad szemmel láthatónál 10 ezerszer halványabb) szupernóva az NGC 6339 jelű galaxis közelében található halvány és távoli galaxis magjának közelében jelent meg. A

Bajai Asztrofizikai Robot Távcső (BART)

előre meghatározott program alapján rendszeresen fotózza az égbolt galaxisokban gazdag területeit, hogy az azokban felvillanó szupernóvákat felfedezze. Ezeknek a robbanó csillagoknak a vizsgálata kulcsfontosságú a Világegyetem működésének megértése szempontjából. Hazánkból legutóbb

Berkó Ernő

amatőrcsillagász fedezett fel szupernóvát 1999-ben, azt megelőzően viszont a Piszkéstető Obszervatóriumból 1964 és 1995 között több mint 40 robbanó csillagot sikerült elsőként azonosítani. A mostani felfedezés a következő kutatók munkájának gyümölcse:

Vinkó József, Szalai Tamás, Nagy Richárd, Szűcs László

és

Szatmáry Károly

(Szegedi Tudományegyetem);

Hegedüs Tibor, Bíró Imre Barna, Borkovits Tamás

és

Szakáts Róbert

(Bajai Csillagvizsgáló);

Sárneczky Krisztián

(Magyar Csillagászati Egyesület);

Kiss Zoltán

(MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete) és

Csák Balázs

(Max-Planck-Institut für Astronomie). A képen a felfedezést eredményező felvételpár látható. A bal oldali, június 6-ai képen még csak a halvány galaxis látszik, a jobb oldali, július 6/7-ei felvételen azonban már a szupernóva túlragyogja anyagalaxisát.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.