Kosárlabda: Kiss után Drahos is a Szedeákban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A két ősszedeákos szerint az egység hozhat sikereket

Újabb „hazatérővel” erősített a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák A csoportos bajnokságra készülő csapata. Drahos Gábor, a rutinos és ponterős irányító a Jászberény mezét cserélte el a szegedire. Mint portálunknak elmondta: részben éppen az motiválta, hogy Kiss Zsolt is visszajött Paksról a Tisza partjára. Mindketten egy évre írtak alá.

Lassan, de biztosan formálódik az a keret, mellyel az NB I/B aranyérmese, a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák nekivág a következő bajnokságnak. A távozók között Gémes Levente, Kovács Dávid és Rezák Tamás szerepelnek, a magyar mag azonban aligha fog gyengülni. Mint arról korábban beszámoltunk, visszatér Paksról a 31 esztendős, leginkább a 2-es és 3-as poszton szereplő Kiss Zsolt, aki az Atomerőművel az utóbbi hét évben három bajnoki és két kupaaranyat is szerzett. Kedden az is biztossá vált, hogy a Szedeákban folytatja – ugyancsak hétesztendőnyi kitérőt követően – Drahos Gábor is.

Drahos: Folytassuk ott, ahol hét éve abbahagytuk!

Az 1979. augusztus 16-án született, 185 centiméter magas, az 1-es és 2-es poszton is bevethető kosaras 2003 után egy szezont Kecskeméten és Miskolcon húzott le, majd négyet Hódmezővásárhelyen töltött, az utóbbi két évben pedig a B csoportban szerepelt a Jászberényi KSE színeiben. Vezéregyénisége volt annak a gárdának, mely a klub történetének legnagyobb sikereit elérve ötödik, majd harmadik lett a második vonalban. Az első szezonban 24, a másodikban 22 pont körüli átlagot teljesített, de az asszisztok és a labdaszerzések terén is remekelt. 2008-ban éppen a Szedeák elől „happolták” őt el a jászságiak…

„Két éve nem volt igazán konkrét a szegedi érdeklődés, most viszont igen, s nem is kellett sokat gondolkodnom, hogy elfogadjam a hívást. A szegedi évek nem múltak el nyomtalanul, a bár az utóbbi hét esztendőt Kecskeméten, Miskolcon, majd Hódmezővásárhelyen és Jászberényben töltöttem, mindig is visszavágytam ide. A Szedeák nemcsak megérdemelten lett bajnok a B csoportban, de ismét olyan szimpatikus és szerethető közeg, közösség alakult ki a csapatnál, melynek szerettem volna részese lenni. Bízom benne, hogy ott folytatjuk, ahol hét éve abbahagytuk, s eredményesen szereplünk majd az A csoportban is” – kezdte Drahos.

Mint elárulta, a régi szedeákosokkal az utóbbi hét évben is tartották a kapcsolatot, gyakran jártak össze. Drahos számára – aki utánpótlás-együttesek tagja, majd B csoportos gárda kiegészítő embere, végül A csoportos játékos lett Szegeden – komoly motivációt jelent, hogy most az ismét az elitbe jutott Szedeákban meghatározó szerepet szánnak neki. „Itthon vagyunk – mondjuk a családommal: én, a miskolci és feleségem, aki szolnoki! Nem tagadom, mostani döntésemben az is igen komoly szerepet játszott, hogy kedvenc csapattársam, Kiss Zsolt is hazatért. Már alig várom a zalaegerszegi rajtot, hogy újra együtt lehessek vele a pályán, ráadásul egymás oldalán” – fogalmazott.

Úgy véli, okos célkitűzés a vezetőség részéről a biztos bennmaradás, egy frissen feljutott gárda nem szaladhat neki úgy a szezonnak, hogy irány a legjobb nyolc. Az irányító bízik benne, hogy az erős, stabil magyar mag a külföldi játékosokkal olyan remek, fejlődőképes elegyet alkot, mint anno, mikor 2001 és 2003 között az A csoportban szerepelt a Szedeák. Gémes Lecsó távozásával – folytatja – hazai magas emberre is szükség van, de természetesen idegenlégiósokat is kell igazolni a célok eléréséhez.

„Biztos vagyok benne, hogy remek hangulat lesz a meccseinken a sportcsarnokban. Annak idején a Nemzeti Sport adatai alapján statisztikát vezettem, s emlékszem, az alapszakaszban átlagosan 1200-an jöttek ki nekünk szurkolni, de négy-öt mérkőzésen a kétezret is meghaladta a nézőszám. Úgy gondolom, a fix ezres szám most is meglesz már az elején, hiszen a szegediek vevők a minőségi kosárlabdára. Ha igazán jó csapat jön össze, s egy-két győzelmet is sikerül szereznünk, akkor akár robbanhat is a nézőszám” – fejtegette.

Kiss: Igazi lokálpatriótaként minden Szegedhez köt

„Örülök, hogy Drahi barátomat nem hagyta el a humorérzéke” – reagált a másik nagy visszatérő, Kiss Zsolt Drahos felvetésére, mely szerint miatta is választotta a Szedeákot.

„Hét valóban gyönyörű paksi év után szerettem volna újra Szegeden játszani, igazi lokálpatriótaként minden ide köt, a család, a barátok. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a feljutó Szedeákhoz igazolok. Pakson a klubelnöknek már a bajnoki döntő előtt szóltam erről a szándékomról, s bár kicsit szomorúan, de elfogadta és megértette döntésemet. Szép emlékekkel távozom, a társak és a szurkolók befogadtak, félig paksi is lettem közöttük. A szedeákos évek azonban feledhetetlenek voltak, mindig is visszavágytam. Nyaranta összejártunk a régi társakkal, s felidéztük a korábbi nagy csatákat, közös élményeket, s beszéltünk arról, milyen jó lenne egyszer újra az A csoportos Szedeákban pattogtatni. Most mindez valóra vált!” – lelkendezett.

A „triplagyáros” egyetért Drahossal: az első évben a biztos bennmaradásra kell törekedni, amihez szükség van idegenlégiósokra is. „Tisztában vagyok vele, nem könnyű a vezetőség dolga, hiszen elég nehéz olyan külföldit találni, aki megfizethető, s emberileg és szakmailag is hasznos számunkra. A keretünk még formálódik, így az esélyekről egyelőre nehéz nyilatkozni, pláne, hogy a lehetséges riválisokról, mint a Salgótarján vagy a Dombóvár még kevesebbet tudunk. Úgy gondolom, ránk, idősebbekre, tapasztaltabbakra, mint Nyilas István, Drahos Gábor vagy én egyfajta vezető szerep hárul majd a pályán és az öltözőben is. Szeretnék eleget tenni az elvárásoknak, minden erőmmel azon leszek, hogy segítsek a Szedeáknak” – ígérte.

Végezetül hozzátette: biztos benne, hogy Tisza-parti drukkerek szeretni fogják ezt a csapatot, mely alapvetően szegediekre, helyi nevelésű kosarasokra épül, s olyan ellenfeleket hoz el ide, mint a Zalaegerszeg, a Szolnoki Olaj, a Körmend, az Atomerőmű vagy éppen az Albacomp.

Előző sztori

Belerokkannak a panelprogramba?

Következő sztori

Önkormányzati választási start