Közélet

Ismét Összefogás Szegedért „címke” alatt kampányol Botka

Ismét Összefogás Szegedért „címke” alatt kampányol Botka

2010. július 8., csütörtök
Ismét Összefogás Szegedért „címke” alatt kampányol Botka

Bevált receptet vettek elő a városházán az önkormányzati választásokra készülődvén. 2002-ben Összefogás Szegedért néven nyerte meg a helyhatósági választásokat, s vette át Szeged irányítását Botka László, s most ugyanezen a néven alakult civil egyesület jelentette be alig két hónapos működése után, hogy mindenben támogatja az MSZP megyei elnökét, városunk polgármesterét az őszi választásokon.

A szervezet június elején lépett a nyilvánosság elé

, s már akkor sokan kétkedve fogadták az új egyesület pártatlanságát hangoztató szólamait, hiszen az Összefogás Szegedért Egyesület egyik vezéregyénisége az a

Székhelyi József

, aki 2005 tavaszán az SZDSZ szegedi kongresszusán az elhíresült himnuszátköltésével kritizálta

Orbán Viktort

, a 2010-es tavaszi országgyűlési választásokon pedig az MSZP kampányarca volt, akit

Ujhelyi István

úgy mutatott be a színpadon a kampányzáró nagygyűlésen, hogy a „mi barátunk”.

Kibújt a szög a zsákból

Információink szerint azért jött létre egy új, baloldali értelmiségekből álló civil szervezet, mert

Botka László

várospolitikáját kritizáló szerveződéseknek – Védegylet, Szögedi Védegylet, Együtt a Szegedi Labdarúgásért, Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom, Élhető Szegedért Egyesület, Civil Fórum, Ligetfürdő Munkacsoport, Mars Téri Kereskedők Egyesülete – kellett egy ellenpontozás, hiszen az elmúlt években komolyan felerősödtek az alulról jövő kritikus hangok, melyeket politikai fogásokkal már nehéz volt kezelni. Ezek a tömörülések Szegeden több olyan ügyre hívták fel a közvélemény figyelmét, amit a városházi kommunikáció igyekezett tompítani, de a parlamenti választások eredménye – Botka László egyéni képviselőként elszenvedett két veresége – rámutatott arra, hogy bizony az eddigi eszköztár nem elég hatékony. Így került ki a kalapból a 2002-ben már bevált név, az Összefogás Szegedért immáron egyesületi köntösben. Június hónapban két alkalommal léptek a nyilvánosság elé, s Szeged fejlődésének hangsúlyozása mellett hasonló hevességgel hangoztatták pártatlanságukat, ám alig egy hónap után színt vallottak: a július 7-i sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy az önkormányzati választásokon Botka Lászlót támogatják.

Városházi civilek?

Pálmai Antal

, az egyesület elnöke, a Medikéma Ipari és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója sikeresnek értékelte az elmúlt egy hónapot, elmondása szerint több ezer megkeresés érkezett hozzájuk, s kilenc pontban összegezték a polgárok értékelését, elvárásait a várossal szemben. A pontok közt többek között szerepel, hogy Szeged dinamikusan fejlődik, szépül, jó az egyetem és a város kapcsolata, fejlesztik az iskolákat, az oktatást, okos a vagyongazdálkodás, de hallhattunk a szegediek szabadságáról is. Pálmai végül bejelentette, hogy a polgármesterségért induló jelöltek közül Botka Lászlót támogatják, aki szerintük a felsorolt értékeket testesíti meg mint városvezető. Megkérdeztük Pálmai Antalt, hogy nem tartja-e elhamarkodott döntésnek, hogy alig egy hónap működés után a civil szervezet ilyen nyíltan kiáll egy politikai erő mellett, kockáztatva civil státuszának elvesztését. Az elnök elmondta, hogy ez egy valós probléma, és az elnökség hosszú vita után döntött így.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.