Dózsa életét dolgozza fel idén a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Egy hét múlva kezdődik a XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyen kilenc csoport több mint háromszáz táncosa mutatkozik be, s gálaestjükön Dózsa György életét elevenítik fel – közölte pénteken a Tisza-parti városban a fesztivál szervezője.

Simoncsics János fesztiváligazgató elmondta: a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is feldolgoz egy történetet. Július 16-án és 17-én este Dózsa György élete elevenedik meg a népek táncán keresztül a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm tér deszkáin. A produkció zenéjét a korábbiakhoz hasonlóan a Ghymes együttes szerezte, s élőben adja elő, a koreográfus idén is Zsuráfszky Zoltán.
A művészek július 9-től egy héten át igazi mediterrán fesztivált varázsolnak a dél-alföldi városba. Esténként a szegedi Dugonics téren lépnek majd fel, de megjelennek a Reök-palota előtt vagy a Kárász utcán is, és a környező településekre is ellátogatnak. Táncházakat tartanak, amelyeken bárki megtanulhatja az adott nép táncát.
A szakmai programokat a fesztivál első két napján rendezik. Akkor az újszegedi szabadtéri színpadon lépnek fel a csoportok 20-25 perces produkciókkal.
A Szeged Táncegyüttes mellett a napfény városában ropja majd a Stadiertatori Leone zászlós csoport Olaszországból, az Újfigurás Táncegyüttes Nyíregyházáról és az Idemm Táncegyüttes Törökországból. Emellett még egy helyi tánccsoport, a Cuháré Táncműhely is képviselteti magát, s velük egy napon lép színpadra az Elit Folklore Együttes Bulgáriából, a VRBAS Táncegyüttes Szerbiából, az Üllési Fonó Táncegyüttes, valamint a Zorila Táncegyüttes Romániából.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Javul a helyzet Röszkén, a hétvégén újabb torlódásra számítanak

Default thumbnail
Következő sztori

Lassan apadnak a folyók az Alsó-Tiszán vidékén

Legutóbbi hasonló cikkek