Bicikliút vezet majd Szegedről Szerbiába

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió csaknem 18 millió euró támogatást nyújt két dél-magyarországi megyében és a szerbiai Vajdaság tartományban a határon átnyúló együttműködés keretében megvalósítandó fejlesztésekre, melyet úthálózat fejlesztésre, vízgazdálkodásra és oktatásra költenek.

Csongrád és Bács-Kiskun megye, illetve a szerbiai tartomány összesen 170 projektet nyújtott be jóváhagyásra. Brüsszel ebből 69-et választott ki, úgy ítélve meg, hogy ezek érdemesek támogatásra az Európai Unió strukturális alapjaiból.
2004-re nyúlik vissza a két magyarországi megye és a Vajdaság közötti, határon átnyúló együttműködés, de az idén először részesültek európai uniós támogatásban.
A megítélt összegből – amelynek folyósítása az ősszel kezdődik – csaknem ötmillió euró jut a helyi úthálózat fejlesztésére, egyebek mellett a Baja és Zombor (Sombor) közötti út kiépítésére, illetve a Szegedet az észak-bánáti Törökkanizsával (Novi Knezevac) összekötő bicikliút létesítésére. További majdnem négymillió eurót fordíthatnak vízgazdálkodási projektekre és 2,3 milliót oktatásra.
A Magyarország és Szerbia közötti, határon átnyúló együttműködési programot 2008 tavaszán hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az egyes projektek finanszírozásában legfeljebb 85 százalék lehet az európai uniós hozzájárulás, a fennmaradó 15 százalékot nemzeti forrásból – a pályázóktól elvárt önerőből, illetve kormányzati társfinanszírozásból – kell előteremteni.

Előző sztori

Elkezdődik az egyetem Dóm téri felújítása

Következő sztori

Nyári Ifjúsági Játékok a vajdasági Zentán