Gazdaság

Bicikliút vezet majd Szegedről Szerbiába

Bicikliút vezet majd Szegedről Szerbiába

2010. július 15., csütörtök
Bicikliút vezet majd Szegedről Szerbiába

Az Európai Unió csaknem 18 millió euró támogatást nyújt két dél-magyarországi megyében és a szerbiai Vajdaság tartományban a határon átnyúló együttműködés keretében megvalósítandó fejlesztésekre, melyet úthálózat fejlesztésre, vízgazdálkodásra és oktatásra költenek.

Csongrád és Bács-Kiskun megye, illetve a szerbiai tartomány összesen 170 projektet nyújtott be jóváhagyásra. Brüsszel ebből 69-et választott ki, úgy ítélve meg, hogy ezek érdemesek támogatásra az Európai Unió strukturális alapjaiból. 2004-re nyúlik vissza a két magyarországi megye és a Vajdaság közötti, határon átnyúló együttműködés, de az idén először részesültek európai uniós támogatásban. A megítélt összegből - amelynek folyósítása az ősszel kezdődik - csaknem ötmillió euró jut a helyi úthálózat fejlesztésére, egyebek mellett a Baja és Zombor (Sombor) közötti út kiépítésére, illetve a Szegedet az észak-bánáti Törökkanizsával (Novi Knezevac) összekötő bicikliút létesítésére. További majdnem négymillió eurót fordíthatnak vízgazdálkodási projektekre és 2,3 milliót oktatásra. A Magyarország és Szerbia közötti, határon átnyúló együttműködési programot 2008 tavaszán hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az egyes projektek finanszírozásában legfeljebb 85 százalék lehet az európai uniós hozzájárulás, a fennmaradó 15 százalékot nemzeti forrásból - a pályázóktól elvárt önerőből, illetve kormányzati társfinanszírozásból - kell előteremteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.