Az idei Tusványos központi gondolata a nemzetpolitika

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tőkés László, az EP alelnöke, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök látogat el Tusnádfürdőre. Az immár huszonegyedik alkalommal megrendezett erdélyi nyári tábor és szabadegyetem a Kárpát-medencében élő magyarság életét meghatározó kérdésekre keres most is válaszokat. „Tusványos” idei főbb programjairól és céljairól a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának nyilatkoztak a résztvevők és a szervezők.

A nemzetpolitika, az oktatás, a kulturális értékek megőrzése és az ifjúságpolitikával összefüggő előadások idén is fontos elemei a tábornak, a beszélgetésektől nem csak a problémák lajstromozását, hanem megoldásokat is várnak a résztvevők.
A kettős állampolgárság törvényi feltételeit a magyar Országgyűlés rendezte, de hogy ezzel a lehetőséggel éljenek is a magyar nemzet nem Magyarországon élő tagjai, az komoly logisztikai, szervezési feladatokat jelent. Ez is témája az idei Tusványosnak – nyilatkozta a Duna Televíziónak Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
„A magyar kormánynak az is feladata, hogy segítse az erdélyi magyarság törekvéseinek megvalósulását” – mondta a tábor hivatalos megnyitóján Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Úgy jellemezte Tusványost, mint egy párbeszédre lehetőséget adó terepet, amely segít megalapozni a magyar kormány nemzetpolitikai munkáját, tevékenységét.
„Azt szeretnénk, hogy ne íróasztal mellett ülve, Budapesten, egy zárt szobában találjuk ki, hogy mi volna hasznos, mi volna szükséges az erdélyi magyaroknak. Jöjjünk ide, nézzük meg a helyzetet, beszélgessünk az emberekkel, és kérdezzük meg őket: mi a fontos számukra, mit szeretnének ők” – érvelt Répás Zsuzsanna. Hozzátette: a magyar kormány feladata az így megjelölt célok megvalósításában segíteni az erdélyi magyarokat.
A résztvevők nagy várakozással vannak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tőkés László EP-alelnök pénteki találkozója iránt, melynek a rendszerváltás a nemzetpolitikában és a közösségi autonómiák lesz a témája. A rendezvény kiemelkedő eseményének tartják helyben is Orbán Viktor miniszterelnök szombatra tervezett látogatását.

(Forrás: Duna Televízió)

Előző sztori

Labdarúgás: balástyai iksz a SZVSE-pályán + FOTÓK

Következő sztori

Kábítószer-ültetvényt találtak Csongrádon