/

A VI-os kategória csapdájában a független színházak

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világot jelentő jogszabály

A jubiláló Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója – megnyitóján Balog József, a rendezvényt szervező MASZK Egyesület elnöke és művészeti vezetője úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy az utolsó Thealter fesztiválon vagyunk, ugyanis az Előadó-művészeti Törvény alapján a VI-os kategóriába sorolt független színházak és társulatok az idei állami támogatások visszatartása miatt csődközeli helyzetbe kerülhetnek. A törvény több szegedi társulatot is érint, felkerestünk néhányat…

Mint korábban megírtuk, az Előadó-művészeti Törvényben foglaltak alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – amelyhez a kultúra is tartozik – által kiírt pályázattal, a számukra létrehozott alapból tudják fedezni az úgynevezett VI-os – a független színházak – kategóriába regisztrált társulatok a működésüket. A pályázatot kiírták, a kuratórium elbírálta, a művészeti tanács a miniszter elé terjesztette, de azóta hivatalosan nem történt semmi, a miniszter nem írta alá ezt a működési pénzt. Balog József a Thealter megnyitóján több mint ezer embert érintő támogatási pénzről beszélt, melybe a magyar táncszínházi élet kilencven százaléka is beleértendő. A döntést a törvény értelmében legkésőbb június 14-én kellett volna kihirdetni. Ennek elmaradása révén az érintett társulatok a késlekedő kifizetés révén súlyos finanszírozási problémákkal küzdenek hónapok óta.

1,2 millió néző

A Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége is már sajtónyilatkozatot tett közzé július 15-én, melyben többek között azt írják, hogy a VI-os kategóriába tartozó szervezetek évente 6 000-nél több előadást tartanak, mely előadásokat 1,2 millió néző látogat. A VI-os kategóriába tartozik sok más mellett művészek Bozsik Yvettől Goda Gáborig, Markó Iván, a Közép-Európa Táncszínház, a Flórián Műhely, a Merlin Színház, vagy Szegedet nézve: a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Pinceszínház, a Focus Műhely, a Metanoia Artopédia és a MASZK Egyesület is. Így eldönthették, hogy megrendezik a huszadik Thealtert mínusz kilenc millió forintból, vagy nem rendezik meg, akkor mínusz ötmillió a mérleg, hiszen az eddig elnyert támogatásokat akkor vissza kell fizetni – tudtuk meg a megnyitón.

Egy befogadó színház

no images were found

A „bűvös VI-osban” találjuk a Szegedi Pinceszínházat is, mely nyolcéves működése során átlagban négy produkciót, plusz egy-két gyerek-, illetve ifjúsági előadást mutatott be. A szakma legnagyobb színészei vendégjátszottak a teátrumnál, a 2003-ban bemutatták Kodolányi János Zárt tárgyalás című darabját, amelyről a Magyar Katolikus Rádió felvételt is készített. Működésük két alapvető vázát a minisztériumtól és az önkormányzattól kapott támogatások jelentették. „A nyolc év alatt négy előadással felküzdöttük magunkat egy hárommillió forintos támogatásra, amit a Pinceszínház beázásakor lecsökkentettek másfél millió forintra” – mesélte a korábbi támogatásokról Kancsár József, a Szegedi Pinceszínház művészeti igazgatója. Összehasonlításképpen vannak olyan kőszínházban játszó színészek, aki évi egy bemutatójára kap másfél-kétmillió forintot, és van olyan színház ugyanebben a kategóriában, amelyik 16 millió forintos támogatást kapott. „Azt láttuk, hogy a helyi, a független műfajban lévő együttesek nem mindig támogatták egymást, ugyanakkor a Pinceszínház elve mindig az volt, hogy az ebben a műfajban tevékenykedők produkcióját befogadja, mint a Szegedi Egyetemi Színház vagy a Focus Műhely előadásait. A nyolc év alatt a kuratórium tagjai egyetlen előadásunkat sem látták itt Szegeden” – teszi hozzá Kancsár, aki arra is kitér, hogy általában a támogatás jelentős részét a budapesti régió kapta meg.
A Pinceszínház nem alternatív színház, előadásai a stúdiószínházi színvonalat képviselik, nézőszáma – a teátrum éves előadásai, beleértve a Szegedi Várjátékokat is – alapján közel húszezer főt érintenek. „Azt a pénzt, amit eddig a minisztériumtól kaptunk, elköltöttük villanyra, telefonszámlára és rezsiköltségre” – magyarázta Kancsár József. Nekik is hiányozni fog tehát az összeg, ami ugyanakkor nem igazán tükrözte azt az erőfeszítést, amellyel a színház működött. A beázás után a második színház kialakítására 22 millió forintot invesztált be a teátrum. „Kíváncsi lennék, hogy a pénzt elnyerők között bárki hozott-e ekkora áldozatot a színháza működéséért” – jegyezte meg Kancsár. „Profi színészek vagyunk, akik húsz éve ebben a szakmában dolgozunk. A mostani támogatás megvonása nem fogja veszélyeztetni a működésünket” – közölte az igazgató, hozzátéve, hogy működőképes a teátrum, amire igényt formál a közönség is.

Szegeden megy tovább a tánc

no images were found

„Mint állami támogatásra aspiráló együttes, nekünk is pályáznunk kellett a törvény VI-os – a független színházakat magába foglaló – kategóriájába, ahova a Szegedi Kortárs Balett is kényszerült, jóllehet hagyományosan soha nem tartozott ebbe a körbe” – mondta el portálunknak Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. Ők is várják tehát a miniszteri aláírást. Az igazgató azt is közölte, a tavalyi költségvetésüket alapul véve annak felére, összesen 53 millió forintra pályáztak, de nincsenek hiteles információik arról, hogy a kuratórium milyen mértékű támogatást ítélt meg. „A Szegedi Nemzeti Színházzal régóta működünk együtt, ezért a mi továbblépési lehetőségünk egy a korábbiakhoz hasonló jellegű szerződés, mint ahogyan a társulat az elmúlt tíz évben működött. Tudom, hogy a színház jelen pillanatban is nyitott erre, ennek ellenére jelentős kiesést jelent, ha nem kapjuk meg a pályázott pénzt” – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is hozzátette: Szegednek fontos a Szegedi Kortárs Balett, a városvezetéssel és a színházzal is konstruktívak a tárgyalásaik, és bízik benne, hogy mindenképpen vagy a város, vagy a színház segítségükre lesz abban, hogy átvészeljék ezt a furcsa helyzetet.

Akik a legrövidebbet húzzák…

Azon társulatok, amelyeknek a miniszteri aláírásra váró összeg az éves működési költséget jelentené, valóban végveszélyben vannak. Szegeden ilyen például a 2002 óta működő Focus Műhely, amely már a legutóbbi bemutatóját, a Happy Hourt is kölcsönből tudta fedezni, így most mínuszban van. „Július van, és 2010 januárjában kezdődött el az év, kilátástalan a helyzet, ha nem történik valami, akkor nem lehet azt látni, hogy miként tudunk tovább működni. Jelen pillanatban nincs más perspektíva” – tájékoztatott Benkő Imola, a társulat vezetője. Hozzátette: ha a Nemzeti Kulturális Alapot is bezárják vagy összevonják, akkor minden olyan forrás, amiből lehetett volna a működéshez pályázati pénzt szerezni, megszűnik. A Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán is a csekély források miatt csupán százezer forintot sikerült a társulatnak elnyerni, jelenleg ez – még ki sem utalva – képezi az éves (!) működési költséget. Benkő Imolától még azt is megtudtuk, a szponzorációs rendszer jöhet szóba esetleg lehetőségként, de mivel a vállalkozások sincsenek túl jó helyzetben a válság miatt, ez sem jelent valós megoldást.

Előző sztori

Kékítőgolyó – Thealter-blog: hatodik nap

Következő sztori

Miklós Dóra aranyat szeretne Ukrajnában