Közélet

A Jobbik a romatelep felszámolásról kérdez

A Jobbik a romatelep felszámolásról kérdez

2010. július 22., csütörtök
A Jobbik a romatelep felszámolásról kérdez

Több mint háromszázan élnek a Cserepes sori romatelepen, melynek felszámolását Szeged 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiája tartalmazza. E szerint 2029-ig számolják fel a telepet. A Jobbik szerint nem egyszerűen máshova kell költöztetni a romákat, hanem határozott elveket kell lefektetni például a velük szembeni elvárásokról is.

Az antiszegregációs terv az önkormányzat települési esélyegyenlőségi programjának részeként elsősorban a lakhatás, a szociális szolgáltatásokhoz, az infrastruktúrához való hozzáférés esélyegyenlőségét kívánja biztosítani, érvényesíteni a diszkriminációmentességet a város teljes területén. A dokumentumban olvasható, hogy a terv az úgynevezett alacsony státuszú lakosok által lakott területekre vonatkozik, ahol az aktív korú népesség fele legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és legalább szintén felüknek nincs állandó munkája. A szegediek tájékoztatása érdekében a Jobbik kérdéseket intéz a városvezetéshez.

Tóth Péter

sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeretnék tudni, készítettek-e tanulmányt az eddigi integrációról, és egészen pontosan hova szeretnék integrálni a Cserepes sori cigányságot. A párt szegedi szervezetének elnöke fontosnak tartja, hogy kiderüljön, ez nem hoz-e létre újabb szegregációs területeket Szegeden. „Szeretnénk tudni, hogy konzultálnak-e az ott élő lakossággal, mert úgy gondoljuk, hogy ez rendkívül fontos dolog” – hangsúlyozta Tóth. Ha új vagy értékesebb lakásokba költözhetnek, akkor ezt ki finanszírozza. „Szeretnénk megtudni

Botka Lászlótól

, hogy ilyen gazdasági helyzetben megéri-e a pozitív diszkriminációval új vagy értékesebb lakásokat odaadni a Cserepes sori cigányoknak, miközben azt tapasztaljuk országszerte, hogy a devizehitelesek problémáival senki sem foglalkozik” – tette hozzá a jobbikos politikus. Tóth szerint egyébként ezzel az üggyel nem kellene már foglalkoznia a jelenlegi városvezetésnek, hanem ezt inkább a választások után felálló testületre bízná. Amennyiben az őszi választásokig lesz még városi közgyűlés, akkor természetesen írásban is eljuttatják kérdéseiket az illetékesekhez. A Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke hangsúlyozta, ahhoz, hogy ennek a kérdésnek a legjobb megoldását megtalálják, elengedhetetlen hatástanulmány készítése. „Nem lehet mindig az a megoldás, hogy ha egy környéket a cigányság kultúrájából fakadóan lepusztít, akkor arrébb költöztetjük őket” – utalt arra, hogy szerinte nagyon határozott elveket kell lefektetni például azzal kapcsolatban, hogy milyen értékmegóvást várnak el tőlük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.