Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

A Jobbik a romatelep felszámolásról kérdez

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Több mint háromszázan élnek a Cserepes sori romatelepen, melynek felszámolását Szeged 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiája tartalmazza. E szerint 2029-ig számolják fel a telepet. A Jobbik  szerint nem egyszerűen máshova kell költöztetni a romákat, hanem határozott elveket kell lefektetni például a velük szembeni elvárásokról is.

Az antiszegregációs terv az önkormányzat települési esélyegyenlőségi programjának részeként elsősorban a lakhatás, a szociális szolgáltatásokhoz, az infrastruktúrához való hozzáférés esélyegyenlőségét kívánja biztosítani, érvényesíteni a diszkriminációmentességet a város teljes területén. A dokumentumban olvasható, hogy a terv az úgynevezett alacsony státuszú lakosok által lakott területekre vonatkozik, ahol az aktív korú népesség fele legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és legalább szintén felüknek nincs állandó munkája.

A szegediek tájékoztatása érdekében a Jobbik kérdéseket intéz a városvezetéshez. Tóth Péter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeretnék tudni, készítettek-e tanulmányt az eddigi integrációról, és egészen pontosan hova szeretnék integrálni a Cserepes sori cigányságot. A párt szegedi szervezetének elnöke fontosnak tartja, hogy kiderüljön, ez nem hoz-e létre újabb szegregációs területeket Szegeden. „Szeretnénk tudni, hogy konzultálnak-e az ott élő lakossággal, mert úgy gondoljuk, hogy ez rendkívül fontos dolog” – hangsúlyozta Tóth. Ha új vagy értékesebb lakásokba költözhetnek, akkor ezt ki finanszírozza. „Szeretnénk megtudni Botka Lászlótól, hogy ilyen gazdasági helyzetben megéri-e a pozitív diszkriminációval új vagy értékesebb lakásokat odaadni a Cserepes sori cigányoknak, miközben azt tapasztaljuk országszerte, hogy a devizehitelesek problémáival senki sem foglalkozik” – tette hozzá a jobbikos politikus.
Tóth szerint egyébként ezzel az üggyel nem kellene már foglalkoznia a jelenlegi városvezetésnek, hanem ezt inkább a választások után felálló testületre bízná. Amennyiben az őszi választásokig lesz még városi közgyűlés, akkor természetesen írásban is eljuttatják kérdéseiket az illetékesekhez. A Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke hangsúlyozta, ahhoz, hogy ennek a kérdésnek a legjobb megoldását megtalálják, elengedhetetlen hatástanulmány készítése.
„Nem lehet mindig az a megoldás, hogy ha egy környéket a cigányság kultúrájából fakadóan lepusztít, akkor arrébb költöztetjük őket” – utalt arra, hogy szerinte nagyon határozott elveket kell lefektetni például azzal kapcsolatban, hogy milyen értékmegóvást várnak el tőlük.

Hírzóna

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt ellehetetlenül aláírási folyamat a kiesett idővel meghosszabbodik.

Tovább olvasom

Hírzóna

Még nem vizsgálódik a kormányhivatal a csanádpalotai képviselő-testület önfeloszlatásáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre nem érkezett hivatalos panasz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Maruzsa államtitkár szerint sikeresen zárult a tanév

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az elégtelen osztályzatok aránya idén csupán 0,89 százalék volt.

Tovább olvasom

Aktuál