Bulvár

A halászlé fővárosai + VIDEÓ

A halászlé fővárosai + VIDEÓ

2010. július 10., szombat
A halászlé fővárosai + VIDEÓ
A gasztronómiai fesztiválok közül már évek óta az egyik legnépszerűbbek a regionálisan megrendezett halászléfőző ünnepélyek, melyek a nyár folyamán az ország szinte összes halkultúrával rendelkező településén megrendeznek. A hét végén a halászlé (és idéntől a csárdás) fővárosa címet kiérdemelt Baja várja a főzni és enni szeretőket, Szeged szeptemberben „válaszol” majd. Nincs is talán még egy olyan étel az étlapon, amit annyiféleképp tálalhatnak fel előttünk, mint a halászlevet. Van ahol paprikával és tésztával, van ahol „fehéren” kenyérrel eszik, némelyik sűrű, mint a főzelék, a másik pedig inkább paprikásra emlékeztet. Ez az étel a gasztronómiai kultúra egy fontos részét képezi, és térségenként olyannyira eltérő, hogy néha meglepő lehet a két tányér tartalmát egyazon névvel illetni. A halászlé két nagy pólusaként emlegetett Szeged és Baja folyamatos rivalizálásban van egymással, itt nem nagyon van átfedés: aki az egyik város hallevese mellett teszi le a voksát, az hevesen tiltakozik a másik ellen. Bajai révén engem személyesen is érint a téma, elhatároztam hát, hogy górcső alá veszem a két település halfőző tudományát.

Sobri hagyatéka

Mint már említettem, nálunk a lokálpatriotizmus szerves részét képezi halfőző hagyományunk, a köztudatban pedig a bajai halászlé összefonódott a Sobrinak becézett szakács, Farkas József nevével. Ez a párosítás azonban téves: meglepődve vettem tudomásul, hogy a halfőző mester után elnevezett Sobri halászcsárdában hivatalosan a nagybaracskai recept szerint készítik a levest, ami több pontban is eltér a bajaitól. "Ahány ház, annyi halászlé" – mondta Petike Andrea, a halászcsárda egyik tulajdonosa. A baracskai és a bajai halászlé közös tőből ered, a kettő között a fő különbség a főzési időben rejlik: a bajaiak egybe főzik a húst és a hagymát, míg a nagybaracskai recept szerint egy alaplét forralnak paprikával, amibe később teszik bele a halat, így fél óra helyett 50-60 perc is lehet, míg az asztalra tehetjük. Kérdésemre, hogy ebben az étteremben lehetne-e szegedies jellegű halászlevet kérni, mosolyogva válaszolt: aki szegedit akar, menjen Szegedre! A hét végén megrendezésre kerülő Bajai Halászléfőző Fesztivál méltóvá teszi a várost a halászlé fővárosa címre: az idén 15. születésnapját ünneplő rendezvényen az ország minden pontjáról egybegyűlnek az emberek, hogy a város főterét egy nagy, fortyogó üstté változtassák. A főzés közben a szórakoztatásról a Csillag születik című tehetségkutató műsor tánccsoportjai, a szigeten pedig a Tom Stormy Trió, valamint a Balkán Fanatik együttese gondoskodik.

A Tiszai Halfesztivál

A szegedi hal ünnepére az érdeklődőknek szeptemberig kell várniuk. A belvárosi hídfő környéke korábban is a halételek központja volt, az esemény ezt a hagyományt kívánja ápolni. Az ételek két kategóriában mérettetnek meg: A szegedi pontyból készült halászlé a tiszai főzés hagyományain nyugszik, míg a halból készült ételeknél a hal fajtája és az elkészítés módja sincsen megszabva, célja a szakácsművészet különlegességeinek bemutatása. A hagyományos szegedi halászlé a bajaitól számos pontban eltér. Az előbbihez először alaplevet készítünk - a kockára vágott vöröshagymát zsíron megpuhítjuk, majd összefőzzük a haluszonyokkal, a zöld, és pirospaprikával, valamint a paradicsommal, majd az egészet szitán átpasszírozzuk. Ehhez adjuk az előre besózott, bevagdalt halszeleteket, körülbelül 30 percig főzzük, majd mielőtt levennénk a tűzről, az ikrát is beledobjuk. A bajai változat ennél jóval egyszerűbb: a halat a hagymával együtt forraljuk fel, majd a tört paprika és a paradicsom hozzáadása után még 30-35 percet lobogó tűzön tartjuk. Mivel a lé így nem olyan sűrű, gyufatésztával tesszük laktatóbbá az ételt, abból is a házilag gyúrt az igazi. A nyári fesztiválok során mindkét főzésből kóstolhatunk: döntse el ki-ki maga, hogy melyik a hozzá közelebb álló recept.

Illés Attila

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.