//

Húszméteres rétessel vár a Homokháti Sokadalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mórahalom ismét kitárja kapuit, és tíz napon keresztül színes programokkal várják a vendégeket a Homokháti Sokadalomra. Koncertek, bemutatók, előadások, továbbá nemzetközi konferencia is lesz a kínálatban. Az I. Dél-alföldi Rétesfesztivál keretében pedig húsz méternél is hosszabb rétest fognak készíteni, ami Guiness-rekordkísérlet.

Mórahalom a rétes városa szeretne lenni – jelentette ki Nógrádi Zoltán polgármester, fideszes országgyűlési képviselő a Homokháti Sokadalom különlegességeit beharangozó sajtótájékoztatón. Jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) döntését várják, kedvező elbírálás esetén interaktív rétessütő vállalkozás létesülhet a városban.
„A rétes a sütemények királya, érteni kell hozzá, és szívvel-lélekkel készíteni. Mi a Homokhátságon úgy tartjuk, hogy a rétes csak kiemelt ünnepeinken kerül az asztalra, szeretnénk azonban a turisztikai termékeink közé felvenni, hiszen ünnep, ha vendég érkezik hozzánk” – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán.
Mórahalom német, olasz, délvidéki, vajdasági, erdélyi és lengyel testvérvárosai is meghívást kaptak a sokadalomra, melyen ezúttal a szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem jegyében rendeznek konferenciát részvételükkel. A fesztivál keretein belül a környékbeli fiatalokat olasz és lengyel gyerekekkel táboroztatják közösen. Mindez egymás megismerését és megértését is szolgálja a kikapcsolódáson túl Nógrádi szerint. A csíkszentmártoni fúvószenekart is vendégül látják, akiket megalakulásuk óta támogat Mórahalom.

Antolik András réteskészítő mestertől megtudtuk, hogy a fesztivál keretein belül nem csupán a hagyományos meggyes, almás és túrós rétest ízlelhetik meg a vendégek, hanem például szarvasgombás, májas és csirkepörköltes töltelékű különleges finomságokkal is lehet kóstolni. „A réteskészítés egy több száz éves magyar hagyomány őrzése is egyben, nem csupán egy étel elkészítése” – hangsúlyozta Antolik András.
Az I. Dél-alföldi Rétesfesztiválon a profik minősítő versenye mellett amatőr csapatoknak is szerveznek megmérettetést. A sajtó képviselői, így a SZEGEDma.hu szerkesztőségének tagjai is neveznek a július 3-ai versenyre. A Homokháti Sokadalom zárónapján pedig a világ leghosszabb rétesének elkészítésére vállalkoznak a szervezők, ami több mint húsz méter hosszú lesz. A Guiness-rekordkísérlet termékét természetesen el is fogyasztják a fesztiválozók, a kóstolásból befolyt összeget a Szegedi Tudományegyetem gyermek intenzív osztályának juttatják el.

A Homokháti Sokadalom részletes programját ITT olvashatják.

Default thumbnail
Előző sztori

Jogerős ítélet egy lopássorozat résztvevőivel szemben

Következő sztori

Bajnok szépséget is igazoltak a női pólósok + HANG

Legutóbbi hasonló cikkek