Közélet

Tápé falva kinyitotta kapuit + HANG, FOTÓK

Tápé falva kinyitotta kapuit + HANG, FOTÓK

2010. június 11., péntek
Tápé falva kinyitotta kapuit + HANG, FOTÓK

Falunapok a kertvárosban

A tápéi Heller Ödön Művelődési Házban helyi művészek alkotásaiból megrendezett kiállítással pénteken megnyílt a Tápéi Falunapok rendezvénysorozata, amire a kertváros lakossága mellett minden szegedit és környékbelit is nagy szeretettel várnak. A közel hatezres lélekszámú Tápé mindig is Szegeddel együtt élőként, de attól kissé különös módon, eltérő hagyományokkal rendelkezett. Ezeket a szokásokat, dalokat, művészi és kézműves értékeket nagy odaadással kezelték, ápolták az itt lakók, de a "legszögedibb szögedi", Bálint Sándor is innen merítette gazdag kutatási anyagát. A művelődési házban megrendezett, a „Tápéi Kultúra Napjaként” meghirdetett igen gazdag és sokrétű kiállítás megnyitójával vette kezdetét az a rendezvénysorozat, melyre nemcsak a „tápai népet”, hanem Szeged lakosait is szívesen látják barátsággal, vendégszeretettel.

„…amikor Szegedet Tápéhoz csatolták…”

Az ünnepélyes megnyitón Botka László polgármester kiemelte, hogy a tápéi hagyományok, a kertvárosi lét a város közelsége ellenére is tiszteletet érdemlő falusias hangulatot teremtett a területen. B. Nagy László országgyűlési képviselő, fideszes polgármesterjelölt parlamenti képviselőtársai nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. „A falusi környezet mindig is közel állt a lelkemhez, hiszen hasonló környezetben, Zsombón nevelkedtem” – mondta el portálunknak a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje. „Most is ugyanilyen gazdag hagyományokkal rendelkező városrészben, Szőregen élek, és itt is tapasztalom, van az tápéiakban egyfajta büszkeség, ami abból adódik, hogy őrzik a falusi identitásukat. Ez a rendezvény méltón szolgálja ezt a hagyományőrzést, így minden lakosnak csak gratulálni tudok, hogy egy ilyen színvonalas és tartalmas programot tudtak megszervezni.”

„Az önazonosság tudatának újbóli megélése”

„Ilyenkor a tápéi emberek alkalmat találnak arra, hogy egymással találkozzanak, és egyben megmutassák a tudományukat, a képességeiket a nagyvilágnak” – mesélt a falunap jelentőségéről Juhász Gyula, a terület önkormányzati képviselője. „A tápéi embernek mindig is erős népművészete volt, egy sajátos hagyománya, nyelvjárása, amit nagyon hosszú időn keresztül meg is tudott őrizni. Az itt élők történelmét hosszú ideig meghatározta a Szegedtől való függetlenedés vágya, ami mára már csak nyomokban fedezhető fel. Sok hasonló problémával küzdünk mi is, mint a hozzánk hasonló kertvárosi városrészek, de a terület fekvéséből fakadóan a belvíz, a csatornázás külön figyelmet és problémaforrást jelentett. A tápéiak állandó küzdelme a Tiszával, a vízzel mindig is meghatározta az itt élők mindennapjait.”

„Megőriztük a hagyományainkat”

„Rengeteg örömünk, de emellett sok problémánk is van ebben a városrészben” – beszélt életükről a Tápén élő Miklós Mihály, a részönkormányzat képviselője. „Sok az idős egyedülálló lakos, akinek az ellátását egy önálló napköziotthonnal is szeretnénk megoldani, hiszen nekik is köszönhetjük azt az elképesztő mód gazdag kulturális életet, ami itt a faluban kialakult. A hagyományőrzők, a magánygyűjtemények mind-mind őrzik az itt élők értékeit, amit itt a kiállításon, de a mindennapokban, az utcákon járva is megtapasztalhat az idelátogató.”

Futball-vb

A jelenleg is zajló foci-vb esélyeiről is megkérdeztük a megszólalókat, melyet most önökkel is megosztunk. B. Nagy László: „A vb-t általában az első helyezett nyeri, de úgy gondolom, hogy európai csapat lesz a végső győztes.” Juhász Gyula: „Nem merek jóslásba bocsátkozni. A brazilok mindig nagyon jók voltak a fociban, és azt gondolom, hogy most is jó eséllyel vágnak neki annak, hogy megnyerjék a világbajnokságot.” Miklós Mihály: „Szívem szerint a braziloknak szurkolok, de annyi jó csapat van, így nem lennék meglepve, ha az argentinok vagy a spanyolok nyernének, de akár még az angolok is odaérhetnek, sőt a németek is beleszólhatnak, a hollandokról nem is beszélve. A negyeddöntők előtt már tisztábban látnánk.” A programokról szóló beszámolónkat a hétvégén olvashatják. A részletes programot itt tekinthetik meg.
Hallgassa meg B. Nagy Lászlóval, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjével készült hanganyagunkat!
Hallgassa meg Juhász Gyula önkormányzati képviselővel készült hanganyagunkat!
Hallgassa meg Miklós Mihály részönkormányzati képviselővel készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.