Bulvár

Próbára bocsátotta az ítélőtábla a testvérét légpuskával megsebesítő fiú apját

Próbára bocsátotta az ítélőtábla a testvérét légpuskával megsebesítő fiú apját

2010. június 15., kedd
Próbára bocsátotta az ítélőtábla a testvérét légpuskával megsebesítő fiú apját

Jogerősen két évre próbára bocsátotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a szalkszentmártoni férfit, akinek nagyobbik fia egy légpuskával súlyosan megsebesítette öccsét.

A 40 éves vádlott 2005 nyarán kapott ajándékba egy csehszlovák gyártmányú légpuskát, amely – mivel csőtorkolati energiája meghaladja a 7,5 joule-t, és abból szilárd anyagú lövedék lőhető ki – lőfegyvernek minősül. A fegyver tartásához rendőrségi engedélyre van szükség, ezzel azonban a vádlott nem rendelkezett. A férfi a légpuskához 2007 nyarán a szalkszentmártoni piacon 500 darab lövedéket vásárolt. A fegyvert és a lőszereket apja házában tartotta olyan helyen, ahol azokhoz bárki hozzáférhetett, holott kormányrendelet írja elő, hogy a légpuskát az ahhoz tartozó lövedékektől elkülönítve, jól zárható helyen kell tárolni. A fegyvert – apjuk felügyelete mellett – a férfi három kiskorú gyermeke is használta. 2008. április 9-én délután a vádlott a ház nappali szobájában tartózkodott, a gyerekek pedig az udvaron játszottak. A legnagyobb fiú egy legfeljebb 28-30 méterről leadott lövésével eltalálta öccsét. A meglőtt kisfiú sikoltozva rohant be a házba, miközben a vádlott kifelé szaladt, a bejárati ajtóban futottak össze. A gyereket orvoshoz, onnan kórházba vitték, végül több mint két hét múlva a fővárosi gyermekgyógyászati klinikáról engedték haza. A lövés a mellüreget megnyitó, közvetlenül életveszélyes sérülést okozott, a lövedék eltávolítása érdekében a mellkast feltáró műtétet végeztek el a fiún. Teljes gyógyulásához három hónapra volt szükség. A táblabíróság gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a férfit. Az ítélőtábla jogerős, próbára bocsátást kimondó határozatával enyhítette az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztést kiszabó ítéletét. A döntés indoklásakor elhangzott: a büntetési célok eléréséhez ebben az esetben nem feltétlenül szükséges szabadságvesztés kiszabása. Egy gondatlan bűncselekmény esetén, amely egyébként is súlyos megrázkódtatást okozott a családnak, nem lehet cél az ítélkezés során az, hogy az egyedüli családfenntartót megfosszák munkájától, és ezzel megélhetésüket komoly veszélybe sodorják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.