Péntek: A Nemzeti Összetartozás Napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Trianoni békediktátum 90. évfordulóján, idén először, június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Több helyszínen is emlékeznek a magyarság tragédiájára ezen a napon Szegeden. A bőség zavarával küszködhetnek, akik a 81. Ünnepi Könyvhét eseményein vennének részt, krónikusan beteg gyermekeket várnak ingyenes látogatásra a Vadasparkba, és ismét látható az Avatar a moziban.

Színház

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor a Szegedi Kortárs Balett előadása: Unisono (A Tiszánál).

Az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központban (Régi Zsinagóga) pénteken 19.30-kor Szavakat fúvok – Dunai Tamás önálló estje. Részletek a www.maszk.hu oldalon.

Megemlékezések Trianon 90. évfordulóján

A Móra Ferenc Múzeum Díszetermében 18 órakor Itt állunk egy szál megmaradásbanZelei Miklós írói estje a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából. A program részleteit a www.rhz.hu oldalon olvashatják el

A szegedi Jobbik szervezésében pénteken 16 órakor az Árpád téren: Felhívás a Délvidéki országzászló felállítására. 16.45 – kor a Kölcsey utcában: Tiltakozás a Román konzulátus előtt. 17.30-kor a Klauzál téren: Gyertyagyújtás az elszakított részekért.

A 81. Ünnepi Könyvhét

A Szegedi Nemzeti Színház 1. emeleti kerengőjén pénteken 18.15-kor Sándor János: Zengerájtól a kabaréig című könyvének bemutatója. Vendég: Sándor János rendező, szakíró és Bodolay Géza főrendező.

Vízen járni – Mi a coaching? Kollár József: Vízen járni – A válságkezelés filozófiája című könyvét pénteken délután 17 órakor mutatják be a Somogyi-könyvtárban.

A Városháza Dísztermében pénteken 15.30-kor Könyvkirállyá avatják a Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játékának győztesét, és jutalmazzák a legtöbbet olvasó gyermekeket. Ugyanitt 17 órakor a Szegedtől Szegedig Antológia 2010 bemutatója, a könyvkiadás-pályázat eredményhirdetése, az Év Könyve-díj átadása. A díjakat átadja: Solymos László alpolgármester. Vendégek: Tandi Lajos, az antológia kurátora, Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője, valamint az antológia szerzői. Házigazda: Kiss Ernő, a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója.

A Dugonics téren pénteken 17 órakor Tormay Cécile, a nemzet írónője. Tormay Cécile-t bemutatja Jobbágy Éva, a Tormay-kör vezetője.

A Dorozsmai fiókkönyvtárban (Negyvennyolcas u. 12.) pénteken 18 órakor találkozó Simai Mihály József Attila-díjas költővel. Beszélgetőtárs: Tóth György, a Dorozsma Napok munkatársa.

A Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.) pénteken 19 órakor Ébredj magyar! – Juhász Gyula versei Trianon árnyékában. Kovács Miklós a kötet szerkesztője beszélget a kötetről a kiadóval, Majzik Istvánnal, és Kiss Ernővel, aki szavalattal illusztrálja a kötetet.

A Millenniumi Kávéház és Klubban (Dugonics tér 12.) pénteken 21 órakor filmvetítés az MTV Szegedi Stúdiójának archívumából – Bubryák István válogatása. 1. „Csodagyereknek tartottak, pedig csak árva voltam”József Attila gyermek- és ifjúkora. 2. „Tanúk” – két elfelejtett interjú József Attila és Horger Antal konfliktusának részleteiről.

A 81. Ünnepi Könyvhét programjairól bővebben a http://konyvhetszeged.blog.hu oldalon olvashatnak.

Közéleti Kávéház

A Somogyi-könyvtárban pénteken 17 órakor Suncity Poets Society: Rhyme Theatre – Rímszínház – Ahol a rímek életre kelnek! Vendégek: Terjék F. Petya, Fülöp Tamás, Mészáros Péter, Zádori Kristóf, Fleisz Tamás, Forgó Marietta. Háziasszony: Ábrahám Lili Lea média szakos diák.

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében (Dóm tér 6.) péntek 19 óra a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) előadás-sorozata – Tóth Endre: A keresztény királyság megalapítása: királyaink felkenése az Árpád-korban.

“Dreamnight at the zoo” a Vadasparkban

A “Dreamnight at the Zoo” nemzetközi program lényege az, hogy krónikusan beteg gyermekek minden év júniusának első péntekjén ingyenesen látogathassanak el egy állatkertbe, ahol kiemelt vendégként érezhetik magukat. A gyermekek – kísérőikkel együtt – pénteken a pénztár zárása után, 19 órakor ingyenesen mehetnek az állatkertbe. Az állatsimogatás mellett számtalan izgalmas program gondoskodik a jókedvről, egy olyan nagyszerű élményről, amelyet sokáig emlékezetes maradhat. Részvételi szándékukat a következő e-mail címen: info@zoo.szeged.hu vagy telefonon, a 06/62-542-530 számon jelezhetik.

A mozik pénteki műsorai

A Grand Caféban pénteken:

17 órakor: Kollár Árpád: Nem Szarajevóban című verseskönyvének bemutatója (Fiatal Írók Szövetsége). A költővel Mikola Gyöngyi (SZTE BTK) beszélget.

19 órakor: Mikola Gyöngyi: A véső nyoma című esszékötetének bemutatója (Kijárat Kiadó). A szerzővel Orcsik Roland (SZTE BTK) beszélget.

21 órakor: Viharsziget – feliratos amerikai film, rendező: Martin Scorsese.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15 órakor: Avatar 3D – színes, szinkronizált amerikai fantasy, rendező: James Cameron.

18 órakor: StreetDance 3D – színes, feliratos angol romantikus táncfilm, rendező: Max Giwa, Dania Pasquini.

20 órakor: Vasember 2. – színes, amerikai akciófilm, rendező: Jon Favreau.

Balázs Béla terem:

16.15-kor és 20.15-kor: MicMacs – színes, feliratos francia vígjáték, rendező: Jean-Pierre Jeunet.

18.15-kor: Túlparton – színes, feliratos grúz-kazah dráma, rendező: George Ovashvili.

Csőke József terem:

17 órakor és 19.30-kor: Revans – színes, feliratos osztrák dráma, rendező: Götz Spielmann.

Péntek esti bulik

A JATE Klubban pénteken 22 órakor pénTRACK. Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor 7 centi – Diszkóláz – Lemezlovas: Novák / Ó.

A Fészek Klubban pénteken 22 órakor Prog Is Alive; Dj’s: Miss Groovee, Andrew Fyl, NogarD-J. Belépő 400 Ft.

Az Afrika Cafe-ban péntek este Electric Mix Party.

Az Átrium Icon Café & Lounge-ban péntek este Próbáltad már együtt?

Előző sztori

Komoly gondokat okoz a belvíz Csongrád megyében

Következő sztori

Megyei közgyűlés: a Szeviép megyei intézménynek is tartozik