/

Névforduló: Feszty Árpád, Juhász Árpád és a CNN

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma, azaz június elsején, ezúttal két Árpádról, egy rég elhunyt, de örökre maradandót alkotó festőről és egy közismert geológus-tévés személyiségről valamint a CNN elindulásáról lesz szó.

no images were found

1914-ben ezen a napon halt meg Feszty Árpád (Ógyalla 1856. december 25. – Lovrana 1914. június 1.) festőművész.

Tehetségének korán jelét adta. Iskoláit Komáromban, Pozsonyban, majd a Budai Főreáltanodában végezte, innen azonban távoznia kellett, mivel több társával politikai és irodalmi kört alapított. A 16 éves fiú ekkor vándorszínésznek állt, majd 1874-ben Münchenbe ment, ahol főleg a képtárakat tanulmányozta. Később tanulmányai folytatása céljából Párizsba ment, és 1878-ban a nemzetközi világtárlaton egy képével sikert aratott. 1880-ban ösztöndíjat nyert, és három évig Bécsben tartózkodott. Jellemző ereje különösen zsánerképekben domborodott ki. Ő festette az Operaház és a Törvényszéki Palota faliképeit is. 1896-ban a millennáris kiállításra festette a Magyarok bejövetele című hatalmas diorámáját, mely ma Ópusztaszeren a Történelmi Emlékparkban látható. Ezt követően hosszabb ideig Firenzében tartózkodott nejével, Jókai Mór fogadott leányával. Itt festette Krisztus temetése című triptichonját, amelyet 1903-ban Budapesten állított ki, majd nemzetközi körútra indította. Festészeten kívül irodalommal is foglalkozott. Könyve 1897-ben jelent meg Budapesten, Az én parasztjaim címmel.


no images were found

1935-ben ezen a napon született Juhász Árpád (Pécs, 1935. június 1.) geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja. A hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja.

Geológusi egyetemi tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte 1957-ben. 1958-1962 között a Magyar Természettudományi Múzeum ásványtárának munkatársa volt. 1963-1970 között az országos Kőolaj- és Gázipari Trösztben dolgozott. Ezzel párhuzamosan, már az 1960-as évektől a geológia tudományát népszerűsítő tevékenységet fejtett ki a rádióban, a televízióban és a nyomtatott sajtóban. 1971-től tizenöt esztendőn keresztül, 1986-ig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Természettudományi Stúdiójának igazgatója volt, azt követően 1997-ig a Magyar Televízió Természettudományos Szerkesztőségének munkatársa. 1997-ben a frissen induló tv2 gyermek- és ifjúsági műsorainak főszerkesztőjeként kezdett dolgozni, 1999-től a csatorna tanácsadója. 2000-től a Magyarhoni Földtani Társulat tiszteletbeli tagja. Pályája során több természetfilmet, földrajzi ismeretterjesztő filmet készített, szakértőként részt vett tudományos televíziós magazinok és vetélkedők munkájában. Szakértője volt a Magyarországot bemutató alábbi vándorlásoknak: Másfélmillió lépés Magyarországon (1979), …és még egymillió lépés (1986), Kerekek és lépések…(1990-91). Érdeklődése főleg az amerikai kontinens felé irányul, de világjárása során beutazta és tudósított a többi földrészről is.


no images were found

1980. június 1. óta sugároz a Cable News Network, közismerten CNN, az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna, amely a 24-órás hírsugárzás koncepcióját bevezette a köztudatba.

A CNN-t 1980-ban alapította Ted Turner. A hírcsatorna a Time Warner médiacég-csoporthoz tartozik. A CNN a nap 24 órájában sugároz híreket. Nemzetközi verziója CNN International néven jelenik meg a tv-képernyőkön. Ismertségét az öbölháború egyenes adásban való sugárzásával alapozta. A CNN volt az első csatorna, amely a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokról élőben tudósított.

Előző sztori

Trianoni megemlékezés a Polgári Szalonban

Default thumbnail
Következő sztori

Nyilvánosak a piac átépítésével kapcsolatos szerződések