Megszülettek a leendő szlovák jobbközép kormány programtézisei

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tízórás maratoni tárgyalás után éjféltájban jelentette be Iveta Radičová szlovák kormányfőjelölt és három jövendő koalíciós társa pártelnöke, hogy megállapodtak a kormányprogram fő pontjaiban – adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

Nem fogja a kormányprogram részét képezni az azonos neműek élettársi viszonyának rendezése, a marihuána-fogyasztás büntetlensége, az állam és az egyház szétválasztása, a lelkiismereti szabadságról szóló vatikáni szerződés, mivel ezekben nem tudtak konszenzust kialakítani. Ugyancsak nem kerül napirendre az elkövetkező megbízatási időszakban a kisebbségek jogállásáról szóló törvény meghozatala vagy a kisebbségek nyelvhasználati jogainak bővítése. E témakörben mindössze annyit szögeztek le a késő éjszakai órán, hogy néhány „restrikciót” felszámolnak.
Része lesz a kormányprogramnak a közkiadások konszolidálása, az eladósodás mértékének csökkentése, az adó- és járulékreform, megvalósítja a felálló kormány Richard Sulík (SaS) adóbónuszát, azzal a kikötéssel, hogy az élet peremére szorult egyének esetében ellenintézkedést is hoz, hogy ne sújtsák túlzott mértékben őket a következmények. A leendő kormányfő feladatai közé sorolta az árvízkárok enyhítését is. Egyetértés van a korrupció megfékezéséről, a bíróság reformjáról és a mentelmi jog szűkítéséről.
A programtéziseket ma teszi közzé az alakuló koalíció, amely délelőtt folytatja munkáját, 13 órakor pedig az Iveta Radičová vezette küldöttség a köztársasági elnökkel találkozik.

Default thumbnail
Előző sztori

Csütörtök: Szerelem és egyéb bűnök

Következő sztori

Ágoston András: "Ahány kisebbség, annyi autonómiakoncepció"

Legutóbbi hasonló cikkek