Közélet

Megnyitották a tiszaroffi árapasztó tározót

Megnyitották a tiszaroffi árapasztó tározót

2010. június 11., péntek
Megnyitották a tiszaroffi árapasztó tározót

A tiszaroffi tározó megnyitása után a tározóba eddig kivezetett víz hatására a Tisza áradása a Kisköre-Tiszabő közötti szakaszon megállt, a folyó jelenleg Tiszafüred felett tetőzik - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese pénteken az MTI-vel.

A műtárgy megnyitásával rendkívüli készültség lépett életbe a Tisza-tó körül Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre-Szórópuszta és Pusztataskony-Fegyvernek között. A tározó nyitásától annak közelében 15, Szolnok környékén 10 centiméteres vízszintcsökkenést várnak, feltöltődése 3-4 napot vesz igénybe - tette hozzá

Csibrán Zoltán.

Tájékoztatása szerint egyre több helyen jelentkeznek árvízi jelenségek, például a gátak felázása, felpuhulása. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában összesen 2511 ember vett rész. Ennek során a Zagyva és a Tisza mentén is tovább folytatódott a tetőzésre való felkészülés, több helyen nyúlgátat építettek, erősítettek, a töltések felpuhulása miatt néhány helyen további bordás megtámasztást alakítottak ki. A tiszaburai templomnál folytatódott a szivattyúzás és az út leterhelése. Szolnok belterületén újabb helyszínen folytatódott a felkészülés a tiszai tetőzésre. A munkálatok pénteken és szombaton egész nap tartanak, a biztonságos munkavégzés érdekében a területet lezárják a gyalogosforgalom elől. A harmadfokú árvízvédelmi készültség miatt horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Tisza-tó területére a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, valamint tilos a horgászat és a halászat a Tisza bal partján a Körös torkolata és a csongrádi megyehatár közötti szakaszon a Csongrádi Mezőgazdasági Hivatal határozata alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.